Græs giver din mælk friskere smag

Når køer lukkes ud under åben himmel og kan gå og gumle græs, giver det mælken en anden smag - den bliver mere frisk og krydret. Læs forskerens og landmandens bud på hvorfor.

Mælken får en anden smag, når køerne kommer på græs, for mælkens smag er afhængig af det foder, de sætter til livs. Det viser flere forsøg både med vores egen besætning på Foulum og på forskellige gårde, siger Mette Krogh Larsen er lektor i kvalitet af råmælk på Institut for Fødevarer - Fødevarekemi og -teknologi på Aarhus Universitet.

Hvis køerne æder meget majs-ensilage, får mælken en cornflakes-agtig smag, som er lidt sødlig, mens den får en mere frisk og krydret smag, når de går på græs.


Flere smagsnuancer i økomælk

På en økologisk græsmark er der typisk både urter og en række forskellige græsser, og det påvirker mælkens smag. Men det er små nuancer, det handler om, og noget de færreste forbrugere vil lægge mærke til, når mælken er hældt over havregrynene eller i kaffen.


Mælken får en mere frisk og krydret smag, når køerne går på græs.


Jeg vil mene, jeg selv på en heldig dag kan smage forskel på, om en ko har fået meget majs-ensilage eller har gået på græs. Mens det ikke kan ses på mælkens udseende, at køerne er kommet på græs, kan det ses på smørret, som bliver mere gult. Det er så tydeligt, at forbrugerne også kan se forskellen. Det behøver man ikke være forsker for. 

Øko-mælk har en mere kompleks smag

Højere vitamin-indhold i økomælk

Indholdet af nogle vitaminer som D-vitamin, E-vitamin og karotener, som er forstadiet til A-vitamin, samt linolensyre, som er en omega 3-fedtsyre, er højere i mælk fra køer, der kommer på græs. Det viser videnskabelige undersøgelser fra Aarhus Universitet og andre steder
i verden.

Frankrig har i EU stillet et forslag om smør med en fedtsammensætning, som hjælper med at holde blodets kolesterolniveau inden for normal-området. Det kan kun køer, der kommer på græs, leve op til. Via foderet på en græsmark kan man altså ændre på sammensætningen af fedtsyrer, så smørret bliver mindre usundt. 

Bliv Økoven og få Magasinet Økologisk

Græs giver mælken en frisk smag

Frode Lehmann er økologisk mælkeproducent, og leverer mælken fra de 100 malkekøer på slægtsgården på Stensigmose ved Flensborg Fjord til det lille økologiske mejeri Naturmælk.

Vi forsøger så vidt muligt at fodre med det, vi selv avler, og holde forbruget af økologisk kraftfoder nede. Men selvom vi bruger en masse græs i foderet også om vinteren, får mælken alligevel en lidt anden smag, når køerne kommer på græs.

På vores græsmarker er der omkring 12 forskellige urter, og det giver mælken en herlig frisk smag.

På vores græsmarker er der omkring 12 forskellige urter, og det giver mælken en herlig frisk smag. Der sker også en stor forandring med smørret. Det bliver meget mere gult og lidt blødere. Jeg tvivler på, at forbrugerne kan smage synderlig forskel på, om vores køer er på græs eller ej. Men forbrugerne får i hvert fald en bedre smag i munden, fordi det er dyrevelfærd i top, at køerne kommer ud i det fri.

Køer har godt af motion

I forhold til konventionel mælk, hvor dyrene får majs-foder, tror jeg, de fleste kan smage forskel.

Hvis alle køer selv kunne vælge, ville de ud i sommerhalvåret. Det er jeg slet ikke i tvivl om.

At køerne kommer på græs betyder ikke noget for mængden af mælk, vi producerer. Måske falder det en anelse et par dage efter, køerne bliver lukket ud, fordi de farer rundt og nyder det. De skal lige have brændt krudt af, men så bliver de mere rolige igen og giver lige så meget mælk, som de plejer.

Ligesom mennesker har køerne godt af frisk luft og motion. De bliver mindre syge og lever længere. Hvis alle køer selv kunne vælge, ville de ud i sommerhalvåret. Det er jeg slet ikke i tvivl om.

Læs flere artikler om økologi fra Magasinet Økologisk

 

Artiklen er oprindeligt udgivet i magasinet Økologisk #22 Forår 2013

Foto: Uffe Kjær, Moment Fotografi