Hvad putter de i din mad?

Hvilke aroma- og tilsætningsstoffer må din mad indeholde? Og hvad er forskellen på konventionelle og økologiske fødevarer? Få overblikket her.

Forskellene på økologisk og konventionel fødevareproduktion er mange. Blandt andet må der kun bruges naturlige tilsætningsstoffer i økologiske fødevarer. Her får du overblikket over forskellen på økologiske og konventionelle fødevarer.

Tilsætningsstoffer i konventionelle fødevarer

Fødevareindustrien i EU må bruge 379 forskellige tilsætningsstoffer, der hver har et E-nummer.

Nogle af de tilladte E-numre kan være problematiske. Fx er azofarvestoffet E155 mistænkt for at gøre børn hyperaktive, og risikoen for kræft har også været diskuteret ifm. nitrit, nitrat (E249-252), antioxidanterne BHA og BHT (E320 og E321) samt sødestoffet Aspartam (E951).

Kunstige sødestoffer narrer kroppen

Flere forskere peger på, at de kunstige sødestoffer i mange ikke-økologiske light-produkter kan narre din krop til at spise eller drikke mere, end du ville gøre, hvis produktet var sødet med sukker. Dit stofskifte reagerer, som om sødestoffet var sukker, og så sænkes dit blodsukker = fortsat lyst til sukker.

Hvad mon det smager af?

Ud over tilsætningsstofferne findes der tusindvis af aromastoffer, som skal simulere naturlig duft, smag eller forstærke
en smagsoplevelse. En aroma er ofte sammensat af 10-100 aromastoffer eller aromapræparater. Stofferne bruges hyppigt, fx i kildevand ”med smag af” citron, men en producent behøver ikke at specificere de konkrete substanser i en aroma.

Det er heller ikke obligatorisk at angive, om en aroma er naturlig eller naturidentisk/kunstig. Producenterne oplyser ofte, når aromaen er naturlig, da det giver et positivt indtryk af produktet. Er den derimod naturidentisk eller kunstig, skrives der oftest blot ”aroma” eller ”aromastof” på ingredienslisten.

Bliv Økoven og få Magasinet Økologisk

Økologiske fødevarer

Kun 47 udvalgte tilsætningsstoffer er tilladte. Fx må guar-gummi (E412) bruges til at give den rette konsistens i ketchup, salatdressinger og andre varer. Guargummi udvindes af planter.

Ingen skadelige stoffer

EU skal have godkendt tilsætningsstoffet til økologi, før at det må anvendes i økologiske fødevarer. Er der tvivl om et tilsætningsstofs indvirkning på helbredet, kommer det forbrugeren til gode. Økologien tillader så vidt muligt ikke sundhedsskadelige eller allergifremkaldende stoffer i dine fødevarer.

Syntetiske farvestoffer, smagsforstærkere og sødestoffer er forbudte, og naturlige farvegivere må heller ikke tilsættes udelukkende for farvens skyld.

Kunstige eller naturidentiske aromastoffer er ikke godkendt i økologiske varer – der tillades kun naturlige aromastoffer.

Video: Vælg økologi fordi du får færre tilsætningsstoffer

 

Læs flere artikler om økologi fra Magasinet Økologisk

Kilder: Fødevarestyrelsen, iloveøko.dk, Mats-Eric Nilsson/ bogen ”Den hemmelige kok” samt Danmarks Aktive Forbrugere.