Bents træer gror på ildsjæle-brændstof

Bent Møller er én af landets få økologiske juletræsavlere. Stramme krav til de frø og planter, økologerne må bruge, koster tid og penge, og det begrænser den danske øko-produktion. For Bent Møller er det dog hele umagen værd.

Økologiske juletræer

Freja og Boy spæner gøende og zigzaggende mellem nålegrenene for at diagere de 30 Shropshire-får ned mod den ende af plantagens indhegning, hvor journalisten og Bent Møller står.

Journalisten står klar med kameraet for at få et idyllisk billede af de stædige kreaturer sammen med deres ejermand Bent Møller. Det er dog lettere gøet end gjort.

Får som ukrudtsbekæmpere

Selv om både Bent og de to Border Collier gør deres bedste for at få styr på de brægende uldtotter, vil fårene hellere spise sig mætte i det ukrudt, som vokser mellem Bents mange juletræer.

Fårene er netop en af de synlige forskelle på den økologiske og den konventionelle produktion, hvor man i stedet bruger pesticider som Round Up for at holde ukrudtet nede.

Blandt de usynlige forskelle er de stramme krav, som økologerne skal leve op til.

Gør julen lidt grønnere: Hjælp Andreas i gang med hans økologiske juletræsplantage

Efterspurgte øko-træer

Bent Møller er en af de få økologiske juletræsproducenter, vi har i Danmark. Det ’eksklusive’ erhverv skyldes ikke, at Bent – og hans under 15 danske kolleger – ikke kan få afsat deres træer, når julen banker på. Tværtimod. Efterspørgslen efter de Ø-mærkede træer er større end udbuddet.

Ifølge Bent Møller er kravene til frø og planter så høje, at der går mange år, før det overhovedet kan betale sig for producenterne at satse på omlægningen – i hvert fald rent økonomisk.

ecoweb.dk: Forhandlere af økologiske juletræer og pyntegrønt

- De skrappe regler afskrækker mange fra at kaste sig over økologisk juletræsproduktion. Selvom der med tiden også er kommet strammere regler inden for den konventionelle produktion, så er de økologiske krav til planter og frø alligevel så omfattende, at det skal være lysten til økologi, og ikke det økonomiske aspekt, som driver én, mener Bent Møller.

Bent er drevet af lysten til økologi

Netop lysten til økologi har altid været et mantra for 63-årige Bent Møller og hans kone Ditte på gården Lilleheden i Veng ved Skanderborg.

- Kald det bare et levn fra 68’-generationen, men sprøjtegifte har aldrig tiltalt os. Da vi overtog gården i 1978, startede jeg med at dyrke økologiske grøntsager, og da jeg begyndte som juletræsavler i 2001, var jeg heller ikke et øjeblik i tvivl om, at min produktion skulle være økologisk.

dn.dk: Sådan vælger du et miljøvenligt juletræ

Tålmodighed frem for kunstgødning

De mange krav og regler kom dog bag på Bent Møller. Fra 2001 og syv år frem måtte han kravle over de mange regel-barrierer, der i dag afskrækker mange juletræsavlere fra at give sig i kast med økologien.

Som økolog er det langtfra nok kun at holde sig fra kunstgødning og sprøjtemidler.

Man må for eksempel heller ikke omdanne konventionelle træer til økologiske. En økolog skal bruge udplantningsplanter, som stammer fra økologiske frø, men planterne tager lang tid om at gro op, og frøene er der ikke mange af herhjemme. Faktisk er kun én planteskole godkendt til at udvikle økologiske juletræsfrø.

Frø fra Georgien

Avleren må ganske vist anvende konventionelle frø, der typisk hentes hjem fra Georgien. Men de skal dog sås i økologisk jord for at leve op til øko-kravene, og som avler må du ikke selv udplante dine frø. Derfor skal man finde en planteskole, som kan udplante frøene økologisk, og derefter går der mindst 3-4 år, før du har en færdig økologisk udplantningsplante.

8-10 års produktionstid

Ifølge Claus Jerram Christensen, direktør for Danske Juletræer – brancheorganisation for dyrkere af juletræer og pyntegrønt – så stopper ventetiden dog ikke her.

- I det store hele skal man nok regne med, at produktionstiden – fra man køber frøene, og til man får solgt det første træ – er mindst 8-10 år. Så de største udfordringer for en økolog er tid, tålmodighed og penge. Og så skal han også regne med svingende kvalitet, risikoen ved sygdomme og skadedyr som lus og galmider. Alt dette har desværre betydet, at produktionen af økologiske juletræer er på vej tilbage. Også selv om køberne er derude, forklarer Claus Jerram Christensen.

Reglerne bliver skrappere

Siden Bent Møller startede med juletræsproduktionen, har han kun set kravene blive skrappere.

- Da jeg startede som juletræsavler, måtte jeg vente 7 år, før jeg kunne høste de første træer, jeg plantede i 2001. Dengang var det stadig tilladt at købe og plante konventionelle træer og så efterfølgende omdanne dem til øko-træer. De regler blev dog strammet i 2008.

Juletræer som levevej

Som bekendt kommer alt godt dog til dem, der venter. Bent Møller er blevet belønnet for sin tålmodighed og sælger i dag omkring 1000 træer om året.

- Mine juletræer var egentlig ikke tænkt som en decideret levevej, men regnskabet kan i dag sagtens løbe rundt, og det giver et fint udbytte.

Regnorm i jorden

Bent Møller har opgivet at få de genstridige får i et hjørne af hans fire hektar juletræsjord til at posere for kameraet. De får i stedet lov til at æde videre af det græs og ukrudt, de heldigvis foretrækker at spise frem for træerne.

Det giver Bent Møller en helt særlig tilfredsstillelse at værne om naturen og gøre tingene på hans egen måde.

- I mange juletræsplantager er jorden mere eller mindre forurenet efter mange års sprøjten, og der findes heller ikke flere dyr tilbage i jorden. Jeg kan stadig finde regnorm her i min jord. Det er afgørende for mig.

Bliv Økoven og få Magasinet Økologisk

Hvad er forskellen?

Det konventionelle juletræ

  • På et areal, der svarer til mindst 70.000 fodboldbaner, bliver der hvert år produceret ca. 11 millioner juletræer samt klippegrønt i Danmark. Af dem ryger omkring 9,5 millioner til udlandet, navnlig Tyskland.
  • Det tager ca. 8 år fra et træ bliver udplantet, indtil det er klar til at blive fældet.
  • Træet tilføres uorganisk kunstgødning for at få det til at vokse hurtigere.
  • Den kunstgødning, som man giver det konventionelle juletræ, medvirker til at styrke nålenes farve og træets form.
  • Plantagen bliver sprøjtet med gift mod ukrudt. Der sprøjtes bl.a. med glyphosat - også kendt fra produktet Round Up.
  • For at bekæmpe skadedyrsangreb sprøjter de konventionelle producenter med sprøjtesvovl mod galmider samt pesticider mod lus.

Det økologiske juletræ

  • Højst 5 procent af den samlede danske produktion er økologisk. Tallet er meget usikkert - og givetvis meget mindre end fem procent.
  • Det tager ca. 10 år fra et træ bliver udplantet, indtil det er klar til at blive fældet.
  • Øko-træet må kun fodres med organisk gødning.
  • Da økologiske træer ikke får tilført kunstgødning, er farven typisk blegere, og stammen er oftere skæv.
  • Økologer bruger i stedet husdyr som får, svin eller gæs til at holde ukrudt nede.
  • Økologiske juletræer må også gerne få sprøjtesvovl, men i stedet for pesticider bruger man insektsæber eller olier mod lus.

Læs flere artikler om økologi fra Magasinet Økologisk

Kilder: Dn.dk, Danske Juletræer


Artiklen findes i magasinet Økologisk #24 Efterår 2013
Foto: Nils Würtzenfeld