Stræk årstiderne – derfor skal du sylte selv

Få tv-kokken og kogebogsforfatteren Anne Hjernøes bud på, hvorfor du selv skal sylte. Du får også at vide, hvordan hun selv kom ind på livet af de hjemmesyltede produkter, som hun nu er vild med at lave.

Hvorfor skal jeg sylte selv?

Det er en god måde at strække årstiderne
 på. Ved at putte sommerens bær og frugter
 på glas, kan du fornemme solen og varmen helt hen i vinterhalvåret. Hver gang du åbner et glas jordbærmarmelade, så vil duften og smagen måske minde dig om den sommerdag, hvor du lå i et jordbærbed og samlede solmodne røde bær.

Har du i stedet købt bærene selv, så er der generelt mere smag i
de økologiske produkter. Det er logisk nok. Bruger landmanden kunstgødning og sprøjtemidler, så får du nogle større, men også mere vandede resultater ud af det. Økologiske afgrøder skal kæmpe mere for at vokse, bliver derfor mindre, men det er også som om, at smagsmolekylerne sidder tættere. Forskningsundersøgelser har for eksempel vist, at der er dobbelt så meget tørstof i en økologisk frem for en konventionel agurk. Og dermed flere vitaminer og andre sekundærstoffer.

Hvad er den største begynderfejl?

At gøre syltning til et kæmpe projekt. Du behøver ikke gøre et stort nummer ud af det. Syltning er helt klart noget af det nemmeste inden for hjemmeproduktionen. I virkeligheden er det bedst at starte i det små, hvis du ikke er vant til at sylte. Har du en agurk og et par løg for meget, så snit dem, kog en godt krydret eddikelage, og vupti, så har du en skøn relish eller agurkesalat. Og har du købt tre bakker jordbær, men kun spist to, så sylt den sidste. Hvor svært kan det være? 

Sådan gemmer du smagen af sommer

Hvorfor sylter du selv?

Det giver mig fred i sindet og glade smagsløg, når jeg kan se, at mit køleskab og spisekammer bugner af glas og flasker proppet med velsmag. Og så har jeg fuld kontrol over, hvad vi stopper i vores kroppe. Jeg sylter alt, hvad jeg kan komme i nærheden af, og jeg elsker at eksperimentere med både grøntsager, krydderurter og blomster. Hyldeblomst bruger jeg i en grad, så det næsten er pinligt. Det smager bare godt, og så er det hysterisk dekorativt. 

Hvordan kom du selv i gang?

Da jeg blev hyret til at lave Politikens syltebog, fik jeg for alvor øjnene op for syltning. Jeg har siden udgivet flere andre bøger om at lave eget forråd, så syltning er virkelig en vigtig del af min identitet. 

Når teknikken i dag er tættere på mit hjerte, end nogen anden, så er det nok, fordi det er noget af det, jeg synes, jeg
er bedst til. Det er ligesom helt ind til kernen af mit overlevelsesinstinkt at lave forråd på den måde. Men det handler nu ikke kun om min egen og familiens overlevelse. I stedet for blomster, så er syltede sager for eksempel en god værtindegave. Der er et godt signal i den tid og kærlighed, som er lagt i produktet.

Sylter du kun om sommeren?

Nej, jeg sylter ofte i små portioner året rundt. En akut lyst til hindbærmarmelade på en kold decemberdag kan reddes med en tur i det lokale supermarkeds frostboks. Vupti, så er der et par poser økologiske hindbær i gryden sammen med lyst rørsukker. Og får den selskab af en vaniljestang, så bliver både hindbær, sukker og min datter Camille glade og tilfredse. Frisklavet hindbærmarmelade i december til årets første hjemmebagte æbleskiver, ja, så er der lykke i det lille hjem.

 

Artiklen er en redigeret udgave fra Magasinet Økologisk, som alle Økovenner får tilsendt fire gange om året.

Bliv Økoven og få Magasinet Økologisk