Økologi er mad med mere smag

Økologiske landmænd lader planterne vokse i et naturligt tempo. Deres grøntsager, frugt og dyr har de bedste og mest naturlige betingelser. Det er blandt andet derfor, at økologiske varer ofte vinder gourmet-priser.

Økologiske landmænd pacer ikke deres planter med kunstgødning og sprøjtemidler, men lader dem vokse i naturligt tempo. Økologiske grøntsager indeholder gennemsnitligt mere tørstof og mindre vand pr. kg grøntsag end ikke-økologiske. Det viser en undersøgelse fra Landbohøjskolen. 

Økologiske fødevarer: Vidensyntese udført i regi af Forskningsinstitut for Human Ernæring (pdf)

Bedre smag i øko-æbler

Økologiske æbler smager af mere, fordi de indeholder mellem 4 og 6,7 procent mere sukker end ikke-økologiske æbler. De er desuden mere faste i frugtkødet end ikke-økologiske æbler af samme sort. Det viser målinger foretaget af Gasa Nord Grønt. Selskabet leverer omkring halvdelen af al frugt, der sælges i danske supermarkeder.

Læs også: Æbletema i Magasinet Økologisk, nr. 24, 2013

Øko-mælk smager bedre

Det er ikke kun økologisk frugt og grønt, der smager af mere. Økologiske køer producerer mælk med mere smag. Jo mere varieret mad, en ko får, desto flere nuancer vil der være i smagen af mælken. Indholdet af frie fedtsyrer er markant lavere i økologisk mælk end i konventionel mælk. Det betyder, at den økologiske mælk har mindre risiko for at udvikle skarp smag eller lugt.

Forskellen hænger formentlig sammen med, at de økologiske køer kommer mere på græs og får mindre mættet fedt i foderet end andre køer gør. Det viser et forskningsprojekt fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet på Aarhus Universitet.

Læs også: Øko-mælk har en mere kompleks smag

Økologien kan smages i øko-fisk

Ørreder fra økologiske dambrug smager klart bedre end andre opdrættede ørreder. Det mener fiskehandler Dragan Sljivic fra Byens Fisk & Vildt, Silkeborg, som tre gange er kåret som Danmarks dygtigste fiskehandler.

Det må hænge sammen med, at produktionen er mere ekstensiv på et økologisk dambrug. Fiskene vokser langsommere, og de lever i helt frisk vand. Det kan simpelthen smages, sagde Dragan Sljivic i bladet Fiskehandleren, juni 2010.

Læs også: Dyrevelfærd hos økologiske fisk, krebs og muslinger

Økologisk succes i kantiner

Økologisk kvalitet er på hastig fremmarch i de danske kantiner. Det gælder blandt andet kantinen hos Statens It. Her arbejder køkkenchef Malene Jungberg på at øge andelen af økologiske råvarer i køkkenet fra 46 til mindst 60 procent, og gerne mere.

Jeg oplever faktisk ofte, at jeg kan spare penge ved at købe økologisk efter årstiden. Flere økologiske produkter har mere smag og bedre konsistens, som opvejer en merpris, siger køkkenchefen til websitet Cateringforum.

Se også: Opskrifter på økologisk mad