Økologi er rene varer uden sminke

Når du spiser økologisk, får du rene varer uden sminke. Økologiske produkter har naturligt udseende, smag og holdbarhed - her er det nemlig kun tilladt at bruge 49 ud af de 379 tilsætningsstoffer, der findes.

Det er et vigtigt princip i den økologiske fødevareproduktion at skabe rene fødevarer med naturlig holdbarhed og farve. Derfor er Ø-mærkede fødevarer ikke sminket med kunstige farvestoffer og aromaer, konserverings- eller sødemidler. Reglerne for tilsætningsstoffer i økologiske varer er meget skrappere end for ikke-økologiske fødevarer.

Øko-varer er fri for 330 E-numre

Fødevareindustrien i EU har generelt lov til at bruge 379 forskellige tilsætningsstoffer med E-numre: Konserveringsmidler, farvestoffer, antioxidanter, sødestoffer m.m. I økologisk mad er kun 49 af disse stoffer tilladt – de øvrige 330 er bandlyst.

De 49 stoffer er tilladt i de økologiske varer, hvor det er nødvendigt at bruge dem. Eksempelvis må guargummi (E412) bruges til at give den rette konsistens i ketchup, salatdressinger og andre varer. Guargummi udvindes af planter. Det fremgår af EU's økologi-forordning (bilag 8).

Se også: Bekendtgørelse om tilsætninger mv. til fødevarer

Sødt på den naturlige måde

Når du drikker økologisk sodavand, spiser økologisk is, chokolade eller andre økologiske lækkerier, sparer du dig selv for de i alt 22 kunstige sødestoffer som eksempelvis aspartam, sorbitol og natriumcyclamat, der er tilladt i ikke-økologiske produkter.

Naturlig farve i dit æg

I økologiske æg er blommens farve naturlig og varierer fra orange til det mere blege gule hen over året. I økologisk produktion er det forbudt at putte syntetiske farvestoffer i foderet til høns og andre husdyr. Farven afhænger af hønsenes foder, og der er forskel på det økologiske foder fra sommer til vinter. Men det er den samme gode smag året rundt.

Se også: Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion

Ingen nitrit i dansk økologi

Nitrit giver kødpålæg en rød farve, tilfører produktet en karakteristisk saltet smag og virker konserverende. Ifølge EU er det tilladt for europæiske fødevareproducenter at bruge nitrit i pålægsprodukter, og næsten alle pålægsprodukter, som ikke er økologiske, indeholder nitrit.

Stoffet er også tilladt i mindre mængder i økologisk pålæg, men danske økologer har besluttet ikke at bruge nitrit. Stoffet er nemlig under mistanke for at kunne give kræft.

Madsminke gør børn mere hyperaktive

Forskning offentliggjort i det anerkendte britiske lægevidenskabelige tidsskrift, The Lancet, viser, at børn, der indtager gennemsnitlige mængder af kunstige farve- og tilsætningsstoffer, bliver mere hyperaktive og får sværere ved at koncentrere sig og lære i skolen. Alle de omtalte stoffer er forbudte i økologiske fødevarer.

Det er især farvestoffer og det meget anvendte konserveringsmiddel natriumbenzoat (E211), der står for skud.