Guide - Lev økologisk til en fornuftig pris

Der er en masse dagligdags situationer, hvor du kan vælge en mere økologisk livsstil. Vi har samlet en række gode råd til, hvad du kan gøre.

Få styr på basislageret

Oparbejd et basislager af økologiske råvarer som mel, kornprodukter, havregryn, ris, pasta mm. Mange angiver prisen som den største forhindring for at købe økologisk. Den barriere kan let overvindes, for supermarkederne har jævnligt dage eller weekender, hvor de sætter prisen på hele deres økologiske varesortiment ned. Slå til her og køb stort ind af konserves, tørvarer og non-food varer til senere brug.

Opbevar korrekt

På bagsiden af rigtig mange fødevarer står der "opbevares tørt og køligt", men hvor er det lige i dit hjem? Undersøg hvor du opbevarer dine kartofler, tomater, løg, bananer osv. bedst. Hvis fødevarerne bibeholder deres kvalitet og friskhed, ender de ikke i skraldespanden. Generelt bliver grøntsager runkne, når de har det for tørt, så de kan med fordel opbevares i en plastpose i køleskabets grøntsagsskuffe. Omvendt kan mug, svamp eller råd brede sig hos nogle grøntsager, hvis de opbevares for fugtigt - kartofler skal f.eks. have mulighed for at ånde, så de må ikke ligge i en for tæt emballage. Vent med at vaske og skrælle din grøntager, til de skal bruges. Har du ikke lige et viktualierum, kan du måske lægge dine løg i en flamingokasse på et koldt cementgulv i garagen, eller på altanen med nogle aviser over.  

Genopliv slatne grøntsager

Tøv inden du smider slatne grøntsager ud. Prøv først at sætte dem i vand, eller vask dem og put den i køleskabet i en plastpose, så genvinder de ofte sin sprødhed i løbet af et par timer.

Bag dit eget brød

Det smager ofte bedre, og du kan spare mange penge. Find inspiration i opskrifter på nettet - fx her: denokologiskebagebog.dk
Du kan nemt lave brød, som du ikke engang behøver at have fingrene i. Lav en langtidshævet dej, som kan røres sammen om aftenen og bages om morgenen. Når du bager dit eget brød, skal du huske at lade brødet køle af, før du pakker det ind. Så undgår du kondens på posens inderside, som kan give problemer med dannelse af skimmelsvamp.

Planlæg og undgå madspild

Mange har intentioner om at planlægge ugens måltider, men gør det kun i perioder. Hvis man kommer ind i en god rytme, så sparrer man faktisk både tid og penge ved at lave en madplan. Sæt for eksempel tid af hver søndag til at researche - Tjek sæsonvarer og tilbud i de butikker, du handler i. Ved at planlægge ugen får du også bedre overblik over hvilke råvarer, der kan gå igen i flere retter, og du undgår at smide mad ud.

Lav så meget som muligt fra bunden

Det er billigere, og du bestemmer selv smagen. Bag dit eget brød, sylt dine grøntsager og kog en fond af kyllingeskroget. Alt sammen gode idéer til økologisk madlavning.

Find tips til syltning og henkogning i vores økologiske værktøjskasse

Abonnér på en grønsagskasse

En god kilde til inspiration kan desuden være at abonnere på en grønsagskasse. Her vil du blive tvunget til at afprøve nye ingredienser, og du vil få inspiration fra kassens opskrifter. Desuden sparer du både penge og tid ved at undgå supermarkedet og dets fristelser. Aarstiderne.com har også en opskriftdatabase, du kan hente inspiration fra, hvis du står med en grøntsag, du ikke ved, hvordan du skal anvende.

Meld dig ind i et Fødevarefællesskab

Så går du sammen med andre om at købe økologi direkte hos avlerne.

Oversigt over danske økologiske fødevarefællesskaber