Undgå madspild og få råd til mere økologi

Undgå madspild og få råd til mere økologi. Her får du fire tips til hvordan.

Mad i skraldespanden er penge ud af vinduet. Desuden er det spild af næringsstoffer. Når du udnytter råvaren og bruger resterne, skal du købe mindre ind, og det giver overskud til at købe flere gode kvalitetsvarer og til at prioritere økologien.

Slip kreativiteten løs og lad dine ”rester” fungere som byggeklodser i nye retter.

Smid ikke de grønne porretoppe ud. Snit dem i stedet i stykker og frys dem ned. Knus porrestykkerne før brug i for eksempel pande- kager, fars- og æggeretter

Og husk, at hver gang du køber varer med det røde Ø, skåner du både dig selv, din familie, naturen og grundvandet for sprøjtegifte, og du er med til at sikre, at de økologiske køer, grise og høns har et godt dyreliv og kommer ud under åben himmel. 

Klogt fyld i suppen

Godt i supper: Stokke af kål og broccoli, peberfrugt- samt kartoffelrester, rodfrugtskræller, ris, bulgur, pasta, friskost og endda også supperester uden fyld. Brødrester er gode til croutoner eller ristet og knust som crunch oven på suppen. Og så er kogte og stegte kartoffelrester gode i farsretter, grøntsagsfrikadeller, linsefrikadeller og (kun kogte) i brød.

Udnyt skrællerne

Skræller fra gulerødder og andre rodfrugter, der er grundigt vasket, er gode i supper og gryderetter, der kan tåle at blive kogt grundigt igennem. De kan også ristes i ovnen med lidt olie og salt = god topping til suppe eller salat. Skær så lidt af gulerods- toppen som muligt: Erfaringer fra professionelle køkkener viser, at man kan nedsætte spildet fra 28 til 3 procent på gulerødder.

Lev økologisk til en fornuftig pris

Grib det grove

Stilken fra fx persille og dild smager af lige så meget som selve krydderurten. Er stilken for grov, eller er en peberfrugt blevet lidt slatten, så brug den som smagsgiver i supper og saucer. Stilke og andet afskær, fx det hvide fra peberfrugter, er fantastiske i en hjemmerørt pikant-friskost. Porretoppe snittes, inden de fryses ned. Knus porrestykkerne før brug i for eksempel pande- kager, fars- og æggeretter.

Resten i brødet

Idet hjemmebagte brød kan der sagtens havne råkost eller finthakkede grøntsagsrester, supperester, ris, havregrød og endda rester af opbagte sovse. Brødresterne behøver heller ikke havne i skraldespanden. De kan blødes op og bruges i nyt brød eller i fars til frikadeller. På den måde kan kødet, der er en stor post på de fleste madbudgetter, strækkes lidt længere. Brødet kan også bruges til rasp og croutoner.

Grundprincipper i økologisk madlavning