Ris a la mande

med kirsebærsauce og honningristede mandler.

Til 6 personer

Ingredienser

Ris a la mande

  • 2 dl vand
  • 1,5 dl grødris
  • 1 liter sødmælk
  • 1 knivspids salt
  • 2 vaniljestænger
  • 4 spsk sukker
  • 100 g smuttede mandler
  • 4 dl piskefløde

Kirsebærsauce

  • 1 glas syltede kirsebær
  • 1/2 dl appelsinsaft
  • 1 tsk fintrevet appelsinskal
  • 1 kanelstang
  • 1-1 1/2 spsk kartoffelmel
  • Evt. lidt rom

Honningristede mandler

  • 50 g mandler
  • 1 spsk flydende honning

Sådan gør du

Bring vand og ris i kog i en tykbundet gryde. Kog risene ved jævn varme og under omrøring i ca. 2 min. Tilsæt mælk og kog grøden ved svag varme, stadig under omrøring, i ca. 10 min. Læg låg på og kog i ca. 1/2 time - rør af og til. Tag grøden af varmen.

Flæk vaniljestængerne på langs og skrab kornene ud. Mas vaniljekornene og lidt af sukkeret sammen med en kniv, så kornene skilles ad. Rør vaniljekorn og de tomme stænger, sukker og salt i grøden. Stil grøden tildækket i køleskabet, til den er kold - gerne til næste dag. Fjern vaniljestængerne fra grøden. Hak de smuttede mandler groft, og rist dem i ovnen ved 150° C, til de begynder at tage farve. Afkøl dem og rør dem i den kolde grød. Pisk fløden til let skum og vend den forsigtigt i grøden. Stil ris a la manden tildækket i køleskabet indtil servering, gerne i minimum 2 timer.

Kom de syltede kirsebær i en gryde sammen med appelsinsaft, revet appelsin- skal og kanelstang. Bring det langsomt i kog og lad det simre et par minutter. Rør kartoffelmel ud i lidt vand. Tag gryden af varmen og hæld kartoffelmels- jævningen i en tynd stråle ned i saucen under omrøring. Saucen må herefter ikke koge, da der ellers vil komme lange gelétråde i saucen. Smag evt. saucen til med lidt god rom.

Læg låg på gryden, og lad saucen trække en halv times tid, gerne længere, så smagen fra kanel kan trække ud i saucen. Tag kanelstangen op før serveringen. Rist 50 g mandler på en varm pande, til de begynder at tage farve. Tilsæt honning og rør godt rundt. Sæt mandlerne til afkøling på et stykke bagepapir. Hak de honningristede mandler groft.

Server den kolde ris a la mande med lun kirsebærsauce og honningristede mandler.

Bag økologisk i julen

 

Inspiration, viden og opskrifter til en rigtig økologisk jul