Disse 12 landbrug er med til at styrke økologien

Er det høj dyrevelfærd, som giver dig smil på læben og glæde over økologisk landbrug? Er det jordfrugtbarhed, socialt engagement eller økologi uden konventionelt input? Du behøver heldigvis ikke at vælge. For alle fire kategorier er i spil, når Økologisk Landsforening hylder det gode, økologiske håndværk på foreningens generalforsamling 10. marts

Det er den ekstraordinære indsats, der er med til at skubbe udviklingen fremad, og denne indsats kan gøres på mange områder; inden for dyrevelfærd, klima, miljø, frugtbarhed og socialt engagement. 

Økologisk Landsforening har i samarbejde med Økologi & Erhverv indsamlet forslag til kandidater, der gør noget helt særligt for landbruget. Blandt de indsendte forslag til eksempler på godt økologisk håndværk har Økologisk Landsforenings bestyrelse nomineret 12 eksempler i fire forskellige kategorier. Økologi & Erhverv præsenterer løbende det gode økologiske håndværk i løbet af januar og februar, og i forbindelse med foreningens generalforsamling den 10. marts vil vi fejre de fire bedste fortællinger.

Fire kategorier

Kandidaterne er fundet inden for fire kategorier (klik på kategorierne for at læse mere om disse eller klik på navnene for at læse portrætterne):

  • Socialt engagement
    • Stor rummelighed - Bakkedalen: På Bakkedalen er dørene åbne, og alle glider ind i familiens hverdagsliv, nogle gengælder gæstfriheden med arbejde, andre regenererer efter sygdom.
    • Arbejdspladser til de udfordrede - Sølager VærkstederSølager Værksteder er en social institution, hvor det økologiske landbrug aktivt inddrages i at skabe arbejdstilbud til mennesker, der af forskellige grunde ikke kan finde plads på arbejdsmarkedet.
    • Landbrug som socialpædagogisk værkstøj - SpirelystPå Spirelyst er det sociale engagement kommet til udtryk på mange måder, og Trine Bech udnytter begge sine uddannelser - socialpædagog og landmand - til at hjælpe folk på vej.

  • Øget jordfrugtbarhed og klimatænkning
    • Robust og frugtbar jord - Karl Henning MikkelsenSædskifte, (græs)markpleje, kompost og livgivende præparater har forvandlet Karl Henning Mikkelsens sandede jord til frugtbare marker.
    • Selvforsyning - Steen NørhedeSteen Nørhede eksperimenterer på livet løs. Den frugtbare jord skal kompensere for arealets begrænsede størrelse, og samtidig udvikler han løsninger, der gør ham uafhængig af energi baseret på fossilt input.
    • Holistisk indsats - AlmendeNetop nu arbejder Almende med at dokumentere, at det med en målrettet holistisk indsats kan lade sig gøre at øge jordfrugtbarheden og humusindholdet i jorden. Den øgede jordsundhed forventes at øge udbyttet i marken med minimum 30 pct.

  • Økologi i balance (frigørelse fra konventionel input)
    • Økologisk foder - Jakob KjærØkologireglerne sætter i dag krav om, at økologiske høns får 95 pct. økologisk foder. Dette krav gælder frem til slutningen af 2017, hvor målet er, at foderet skal være 100 pct. økologisk. Hos ægproducent Jakob Kjær får hønsene allerede 100 pct. økologisk foder.
    • Høj grad af afgræsning - Niels Jørgen Vinge RasmussenSæsonkælvning og ammetanter sikrer, at køerne kan producere mælk ud fra høj grad af afgræsning, og at enkelte køer ikke malkes men ammer tre-fire kalve, som derfor fravænnes naturligt.
    • Udvikling som drivkraft - Morten JensenMorten Jensen har været en del af den økologiske bevægelse siden 1985 og løbende udfordret mulighederne inden for økologien.

  • Ekstraordinær dyrevelfærd
    • Slagtesvin på friland - Hans Henrik ThomsenØkologiske slagtesvin skal ifølge økologireglerne have adgang til både indearealer med halm og rodematerialer samt udearealer. De fleste udearealer er af miljøhensyn dækket med beton, så dyrenes gødning opsamles. Det er derfor ekstraordinær dyrevelfærd, når slagtesvin kan komme ud på en mark, hvor de selv kan finde en del af deres føde i jorden og uden afbræk kan fortsætte den rodeadfærd i jorden, de har praktiseret som pattegrise.
    • Velfærd i kostalden - Gert Glob LassenDet giver ekstraordinær dyrevelfærd, når bemandingen er høj nok til at håndtere uforudsete hændelser, og det er den på Gert Glob Lassens gård. Han har også bygget et afsnit til kostalden - og har dermed fået plads til flere sengebåse, kobøster og et udendørs motionsareal til køerne. Her kan de få sol og frisk luft, når de ikke er på græs, og de har bedre plads til at udføre brunstadfærd. Køerne er stærke og holder længe, selvom de også har en høj ydelse. Kalvedødeligheden er rekordlav, og kalvene har en rigtig god tilvækst.
    • Dyrevelfærd kan markedsføres - Hestbjerg ØkologiHestbjerg Økologi arbejder systematisk med dyrevelfærden på virksomhedens gårde. Svinekødet sælges som ’Poppelgrise’, og forbrugeren får sammen med kødet en fortælling om det gode liv grisene har levet.

 - Dette er ikke en konkurrence om at være ’den bedste’. Her handler det om at synliggøre det innovative, økologiske håndværk til inspiration for alle landmænd. Vi ved, at der rundt omkring er mange smarte løsninger, som let kan anvendes andre steder, hvis blot kendskabet øges til de gode løsninger, siger Christina Udby Hansen, der er projektleder på Godt økologisk håndværk.

Foreningen indsamlede eksemplerne i perioden 25. november til 5. december, og på baggrund af forslagene fandt ØL’s bestyrelse tre nominerede i hver af de fire kategorier.

- Frem til generalforsamlingen vil det nominerede gode, økologiske håndværk blive præsenteret i Økologi & Erhverv. Alle præsentationerne samles i et magasin og hele indsatsen kulminerer med en stor afstemning i forbindelse med ØL’s generalforsamling i begyndelsen af marts, hvor det bedste håndværk i hver kategori kåres, siger Christina Udby Hansen.