Ekstraordinær dyrevelfærd

Kan kalven blive sammen med koen i længere tid? Kan svinene opfedes på friland? Kan fjerkræ og svin leve livet i en ’skov’? Kan dyrene slagtes på marken - eller kan transporttiden til slagteriet reduceres markant? Økologireglerne rummer en række krav til dyrevelfærden på de økologiske gårde. Disse krav er minimumskrav, og mange økologiske landmænd i hele landet tilbyder deres dyr bedre velfærd, end regelsættet kræver.

Økologisk Landsforening ønsker at synliggøre mangfoldigheden inden for tiltag, som gavner dyrevelfærden på de økologiske gårde.

Kandidaterne i denne kategori er: (klik på navnene for at læse mere)

  • Slagtesvin på friland - Hans Henrik ThomsenØkologiske slagtesvin skal ifølge økologireglerne have adgang til både indearealer med halm og rodematerialer samt udearealer. De fleste udearealer er af miljøhensyn dækket med beton, så dyrenes gødning opsamles. Det er derfor ekstraordinær dyrevelfærd, når slagtesvin kan komme ud på en mark, hvor de selv kan finde en del af deres føde i jorden og uden afbræk kan fortsætte den rodeadfærd i jorden, de har praktiseret som pattegrise.
  • Velfærd i kostalden - Gert Glob LassenDet giver ekstraordinær dyrevelfærd, når bemandingen er høj nok til at håndtere uforudsete hændelser, og det er den på Gert Glob Lassens gård. Han har også bygget et afsnit til kostalden - og har dermed fået plads til flere sengebåse, kobøster og et udendørs motionsareal til køerne. Her kan de få sol og frisk luft, når de ikke er på græs, og de har bedre plads til at udføre brunstadfærd. Køerne er stærke og holder længe, selvom de også har en høj ydelse. Kalvedødeligheden er rekordlav, og kalvene har en rigtig god tilvækst.
  • Dyrevelfærd kan markedsføres - Hestbjerg Økologi: Hestbjerg Økologi arbejder systematisk med dyrevelfærden på virksomhedens gårde. Svinekødet sælges som ’Poppelgrise’, og forbrugeren får sammen med kødet en fortælling om det gode liv grisene har levet (denne artikel er først tilgængelig den 22. februar.).