Klimaplanerne virker og motiverer

ØKOLOGI OG KLIMA: Økologiske landmænd anvender Klimahandlingsplaner, når de vil skære ned på bedriftens klimabelastning. De tjener ikke umiddelbart noget på indsatsen, men gør det, fordi de anser klimaudfordringen, som noget økologer skal tage ansvar for og handle på.

For nylig kunne man i flere medier læse, at Thise Mejeris andelshavere i fællesskab har besluttet at klimatjekke deres bedrifter og lave handlingsplaner for en klimaindsats. Historien er et godt eksempel på, hvordan økologiske landmænd arbejder aktivt med at begrænse udledningerne af drivhusgasser med udgangspunkt i den enkelte bedrifts situation.

Mælkeproducenterne omkring Thise Mejeri får ikke umiddelbart nogen merpris for indsatsen, og de bliver heller ikke sanktioneret, hvis klimatjekket viser, at deres udledning er specielt høj. De gør det, fordi de ser klimaudfordringen som noget, økologer naturligt skal tage ansvar for og handle på.

Økologisk Landsforening har taget udfordringen op på flere måder. Allerede i 2009 udviklede og vedtog foreningen en klimastrategi med ni indsatser.

Læs hele artiklen i magasinet moMentum herunder eller hent artiklen som pdf ved at klikke her: