Her er årets dommere til DM i hø

Disse seks skarpe dommere skal i år afgøre, hvem der laver Danmarks bedste hø inden for forskellige kategorier.
Kom med til DM i hø på Landsskuet 2017

Efter nogle års pause vender DM i hø tilbage ved Landsskuet i Herning. Dommerpanelet består i år af:

Frank Erichsen, kendt fra DR-programmet Bonderøven

Er kendt for med stor ihærdighed og gåpåmod at udleve sin drøm om at være selvforsynende og sammen med familien forsøge at leve livet mere enkelt på Kastanjegården ved Grenaa på Djursland. Han er især kendt fra DR-programmet Bonderøven, som i år kører på 18. sæson. Ud over at være en af de seks dommere i DM i hø vil Frank også overrække præmierne i DM i hø. Der er seks præmier til landmænd og en til en gæst, som har gættet årets vindere. Frank vil også demonstrere, hvordan han laver hæs af løvhø hjemme på Kastanjegården, og hele teltet til DM i hø vil delvist være omkranset af et hø i hæs. Alt i alt har Frank stor erfaring med hø, og han har også været dommer i DM i hø alle foregående år.

Per Kølster, agronom og ølbrygger

Han er blandt mange ting brygmester og formand for Økologisk Landsforening. Han ejer virksomheden Kølster Malt & Øl, som fremstiller økologiske øl af gårdens egne råvarer. Kornet maltes i Kølsters malteri på Årstidernes gård, Krogerup Avlsgård i Humlebæk. I det tilhørende bryggeri eksperimenteres der med brygning, og nogle af de gode ideer brygges der videre på sammen med Herslev Bryghus. Øllene ender blandt andet i Aarstidernes kasser, og nogle af øllene er også endt som præmie til DM i hø. Per har tidligere været dommer til DM i hø.   

Torsten Wetche, økologisk mælkeproducent

Er økologisk mælkeproducent med 130 sortbrogede malkekøer. Familien Wetche er 5. generation på gården Hvanstrup i Himmerland nær Farsø by og mælken leveres til Thise mejeri. Det er første gang, Torsten skal være dommer i DM i hø. Ud over malkekøer har Torsten også en studeproduktion og 185 ha planteavl på gården. Nyeste tiltag på gården er at producere ”Græsmælk” – en mælketype, der produceres af køer, der udelukkende æder græs, græsmarksprodukter og urter fra marken. Ingen korn, ingen majs, ingen soja – intet foder som kan spises af mennesker, men udelukkende foder, som hele koens fordøjelsessystem er indrettet til at fordøje. Du kan læse mere og støtte det spændende projekt her: https://thise.dk/graesmaelk/ 

Ditte Susgaard, sommelier v. Restaurant Domestic

Er medejer af Restaurant Domestic i Mejlgade og er en af Aarhus’ få kvindelige sommelierer. Ditte Susgaard begyndte at interessere sig for vin under sin læretid som tjener, hvor hun fandt ud af, at hun har gode smagsløg, og siden har hun toptunet dem gennem talrige smagninger. Den ekstra fine fornemmelse for smag og duft får Ditte brug for, når hun for første gang skal være dommer til dette års DM i hø. Restaurant Domestic modtog i år sin første Michelin-stjerne, og vinderen af DM i hø får æren af en middag for to på den lokalforankrede restaurant. De fire medejere beskriver restauranten således: Fire ildsjæle - alle med den samme drøm: at skabe en gourmet-restaurant med fokus på bæredygtighed og lokale producenter. Velbekomme! 

Thorkild Nissen, konsulent og hø-ekspert

En af hovedudviklerne bag konceptet DM i hø og har været med i dommerpanelet alle årene. Han har en stor interesse for hø, både i relation til fremstilling og fodring til dyr, men også hvorledes hø kan påvirke smagen af råvarer. Han er tidligere økologikonsulent i Økologisk Landsforening, hvor han primært arbejdede med fodring og sundhed inden for kvæg. I dag arbejder Thorkild i projektet LivSalling støttet af Velux Fonden og Villum Fonden. Projektets formål er at demonstrere mulighederne for bæredygtigt mindre økologiske landbrug med henblik på at tiltrække nye landbrugere til Salling-området, således at der kan etableres en klynge af op til 20 mindre landbrug i Østsalling. Læs mere her: http://veluxfoundations.dk/da/content/livsalling

Ninna Sandal Holm, restaurant Léstragon

Kokkeelev ved restauranten L'estragon beliggende i hjertet af det aarhusianske latinerkvarter. Med plads til bare 22 gæster giver det lille franskinspirerede lokale gode rammer for nydelsen af udsøgte retter og vine. L'estragon har Det Økologiske Spisemærke i guld, men det er den gode smag, der lokker kunderne til, som Aarhus Stiftstidende skriver i en anmeldelse: ”Restaurant L'estragon laver simpelthen bare god mad. At det så er økologisk, er en ekstra bonus”. Det er især de mange smagsnuancer i langsomtvoksende kød og grøntsager, der driver Ninnas passion for økologi. Denne passion kan hun med fordel drage nytte af, når hun tager tjansen som dommer til DM i hø.