Kompostering

Man tager en stor bunke frisk træflis, blander det godt med for eksempel frisk græs, lægger det lagvis med slanger imellem, og vander det hele godt igennem. Så har man en såkaldt biomile, der de næste par år vil kompostere, mens varmen herfra via vandslangerne kan trækkes ud og benyttes til f.eks. opvarmning.

Det er den korte version af opskriften på en biomile. En dugfrisk video i Økologisk Landsforenings demonstrationsprojekt ’Nye økologiske løsninger’ viser, hvordan det foregår i praksis, når det biodynamiske gårdsamarbejde Almende ApS sætter en mile op. Agronom Martin Beck forklarer undervejs om processerne. Det primære formål er at producere en kompost, der er rig på humusdannede stoffer, og som dermed kan forbedre jordens frugtbarhed.

Se videoen ’Byg en biomile – få kompost og varme’, der er produceret af Moxtell Productions for Økologisk Landsforening. Det er den 10. video af 20 i projektet. Alle videoer findes på Økologisk Landsforenings hjemmeside.

 

Økologisk Landsforening har desuden udgivet Vejledning i bygning af Biomile / Kompostvarmeanlæg, hvor man kan læse mere om egnede kompostmaterialer og komposteringsprocesser.

 

Videoen er produceret i projektet Demonstration af nye økologiske løsninger. Projektet er støttet af Promilleafgiftsfonden for Landbrug, Den Europæiske Fond for Udvikling af Landdistrikterne og Miljø- og Fødevareministeriet.

 

undefined

Link til Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne