Syddanmark kan udnytte økologisk førerposition

Økologien kan bane vej for nye jobs i Sønderjylland. Det er omdrejningspunktet, når der i morgen holdes økologisk topmøde med bl.a. miljø- og fødevareministeren på Gram Slot. Det er afgørende, at regeringen understøtter det økologiske momentum i både marken og på markedet, hvis det fulde potentiale skal udnyttes, understreger formanden for Økologisk Landsforening, som også deltager i debatten.

Fødevareminister Eva Kjer Hansen og formand for Økologisk Landsforening Per Kølster er med i panelet, når der holdes økologisk topmøde på Gram Slot denne lørdag.

 

Med godt 60.000 økologiske hektar er Syddanmark i dag den region i Danmark, der kan prale af det største økologiske areal. Og netop den syddanske øko-førerposition er omdrejningspunktet for et topmøde på Gram Slot i morgen. Her er både lokale og nationale beslutningstagere og ildsjæle inviteret til at give deres bud på, hvordan Syd- og Sønderjylland kan udnytte sit fulde potentiale og brandes som verdens økologiske region.

- Jeg tror på, at der er store muligheder i at udnytte Syd- og Sønderjyllands økologiske profil til at skabe vækst i regionen. Der er en meget stor forbrugeropbakning til økologi. Både herhjemme og i udlandet stiger efterspørgsel på økologiske fødevarer, siger Per Kølster, formand i Økologisk Landsforening og en af deltagerne i topmødet.

Økologisk momentum skal bakkes op af regeringen

Han mener dog, det er afgørende, at regeringen understøtter det stærke økologiske momentum i både dagligvarehandlen og i landbruget, hvis det fulde potentiale i Syddanmark skal udnyttes.

- Det er vigtigt, at der findes nye penge til at understøtte den massivt voksende interesse for at lægge om til økologi hos både de syddanske landmænd og i resten af landet, siger Per Kølster og tilføjer, at større omlægning kræver flere øremærkede midler, hvad enten de findes i Landdistriktsprogrammet eller på Finansloven.

- Man må endelig ikke begynde at fodre hunden med egen hale ved at tage pengene fra andre økotilskud som eksempelvis afsætningsarbejdet. Det er netop de indsatser, der har skabt det stærke salgsmæssige momentum, som den store produktion af økologiske fødevarer i Syd- og Sønderjylland bl.a. hviler på, og som gør, at de ny-omlagte økologiske landmænd også kan afsætte deres varer om to-tre år, understreger Per Kølster, som er uforstående over for, at regeringen har droppet målsætningen om en fordobling af det økologiske areal i 2020.

Øko-fødevarerådgivning skaber vækst i yderområder

Gram Slot er eksempel på en af de økologiske virksomheder, der har skabt arbejdspladser i det Sønderjyske ved at satse på bæredygtighed og økologi.

Det var Økologisk Landsforenings Fødevarerådgivning, der i 2010 hjalp Gram Slot ind som direkte leverandør til Rema 1000. En succes, som bl.a. er udtrykt ved, at 60 personer i dag er beskæftiget ved Gram Slot, der sælger mellem 20-30.000 landbrugsprodukter i 250 Rema 1000-butikker over hele landet hver dag.

- Et økologisk fødevarerådgivningsforløb er en oplagt mulighed for økologiske producenter i Syddanmark, som ønsker hjælp til at komme på hylderne med nye, spændende øko-varer. Fødevarerådgivningen understøtter i dag små, innovative økologiske fødevarevirksomheder, som skaber vækst og nye arbejdspladser i yderområderne. Derfor er det fuldstændigt ulogisk, at regeringen har fjernet Økologisk Fødevarerådgivning fra forslaget til Finansloven for 2016, siger Per Kølster.

Både regeringens Vækstteam for Fødevarer og Natur- og Landbrugskommission har peget på økologisk fødevareproduktion som et vigtigt iværksættermiljø og fremhævet Økologisk Landsforenings fødevarerådgivning som særlig effektfuld i skabelse af nye økologiske produkter af høj kvalitet.