Forskere slår alarm: Høj mængde sprøjtegiftrester hos danske børn

Koncentrationen af sprøjtegiftrester i urinen hos danske børn er alarmerende højt, mener forskere på baggrund af en ny undersøgelse og anbefaler gravide og børnefamilier at spise økologisk.

Professor i miljømedicin, Philippe Grandjean, anbefaler alle gravide at vælge økologi. Foto: Jacob Rosenvinge

 

En ny undersøgelse afslører en foruroligende høj mængde sprøjtegiftrester i urinen hos danske børn og deres mødre. Sådan lyder det fra forskere i miljømedicin.

- Det er alarmerende, at vi har en så høj koncentration af pesticider i Danmark. Jeg frygter, at det kommer til at skade den næste generations intelligens, siger professor i miljømedicin og forskningsleder ved SDU, Philippe Grandjean til Altinget.

Han refererer til en ny undersøgelse, som Miljøstyrelsen har betalt for og publicerer i dag. Selve rapporten er udarbejdet af Syddansk Universitet i samarbejde med Københavns Universitet. Forskerne har undersøgt mængden af pesticidrester hos 144 danske skolebørn og 145 mødre.

Lektor i miljømedicin ved Syddansk Universitet Helle Raun Andersen er medforfatter til rapporten. Hun ser ikke med milde øjne på resultatet.

- Vi har målt ret høje koncentrationer i danskernes urin. Og det er bekymrende, fordi vi mistænker, at de her stoffer skader børns hjerner, siger hun til Altinget.

Forskerne finder, at 90 procent af forsøgspersonerne har spor af pesticid-rester i urinen. Koncentrationen er størst hos børn og i særdeleshed hos dem, der kommer fra mere velstillede familier, som bor i de store byer.

Spis økologi

EU sætter grænser for, hvor stort omfanget af sprøjtegiftrester må være i fødevarerne. Og Helle Raun Andersen mener, at Danmark bør presse på for at få sat EU’s grænseværdier ned.

Philippe Grandjean er enig. Han har simpelthen ikke tillid til, hvad han kalder “forældede grænseværdier”, og derfor vil han anbefale alle gravide kvinder at købe økologisk, indtil de mistænkte sprøjtemidler en dag er helt udfaset. Eller begrænset så meget, at der ikke længere er rester i fødevarerne.

Herhjemme er de fleste af de undersøgte sprøjtemidler ulovlige at benytte, og derfor vurderer forskerne, at det høje niveau må tilskrives importeret frugt og grønt.

- Jeg er ikke overbevist om, at det altid er trygt at spise frugt og grønt fra udlandet. Så jeg vil anbefale børnefamilier og særligt gravide at spise økologisk. Eller dansk, siger Helle Raun Andersen.

Læs også Undgå ”hjernegift” - vælg øko-appelsiner

Styrelse ser ingen grund til panik

Det er Miljøstyrelsen, der finansierer og udgiver rapporten. Her ser specialkonsulent Susanne Hougaard Bennekou, der har været medlem af projektets styregruppe, ingen grund til panik. Hun peger på, at EU’s grænseværdier for de mistænkte stoffer er strikse.

- De her stoffer er reguleret hårdt med lave grænseværdier. Og vi mener ikke, at den nuværende eksponering er problematisk. Det peger Fødevarestyrelsens overvågning af pesticidrester også på, siger Susanne Hougaard Bennekou til Altinget.

 Læs hele nyheden på Altinget.dk