Sygefraværet faldt, da sygehus erstattede dåsemad med friske øko-grøntsager

Da Nordsjællands Hospital udskiftede dåsemad og frostvarer med friske råvarer og økologi, var det ikke kun patienterne, der blev gladere. Personalets sygefravær faldt også markant.

Før serverede de fryse- og dåsemad på Nordsjællands hospitaler, men patienterne var så utilfredse med den kedelige spise, at noget drastisk måtte ændres.

I dag hakker køkkenpersonalet økologiske grøntsager, laver små anretninger og langtidssteger kødet. De 3.000 daglige portioner, der bliver produceret i køkkenet, laves nu fra bunden. Det har ikke kun givet gladere patienter - også køkkenpersonalets sygefravær er faldet markant, oplyser TV2 Lorry.

- Det med sygdom har ikke noget at gøre med at have travlt. Det har noget at gøre med, hvor glad man er for at komme på arbejde, og hvordan man har det, når man går hjem. Og her er vi alle sammen super glade, når vi går hjem fra arbejde, fordi vi virkelig har produceret noget, som var godt, siger Pernille Faurschou, der er køkkenassistent til TV2 Lorry.

Sygefraværet faldt fra 3,5 til 0,8 procent.

Egen slagter og økologi

Nordsjællands Hospital har nu det økologiske spisemærke i bronze, hvilket betyder, at minimum 30 procent af maden er økologisk. 

Det, at lave mad fra bunden, er netop en af hovedprincipperne i økologisk køkken-omlægning samt bl.a. at bruge sæsonens råvarer, undgå madspild og skrue op for det grønne og ned for kødet.

Læs mere om omlægningsprincipperne

 

 

- Det er meget mere spændende at lave, og der er mange flere farver op tallerknerne. Vi laver alting fra bunden af. Det er ikke noget med at åbne poser og dåser, siger hun.

Også kokken Michael Klaimer har fået glæden ved sit fag tilbage:

- Det er friske råvarer. Det er så lækkert. Det giver en faglig stolthed som kok, siger han.

Nordsjællands Hospital er i gang med at ansætte egen slagter til køkkenet.