Dansk økologi får stor opmærksomhed på BioFach

54 danske øko-virksomheder har taget hul på tredjedagen på verdens største økologiske messe, BioFach i Nürnberg. Her tiltrækker den rekordstore danske fællestand mange internationale indkøbere, som især bemærker kvaliteten og innovationsgraden i de danske øko-produkter.

Bunkerne med visitkort fra potentielle nye kunder vokser hos de danske virksomheder, der i disse dage viser deres økologiske varer frem for indkøbere på verdens største øko-messe, BioFach i Nürnberg.

- Som forventet oplever vi en meget stor interesse for de danske virksomheder her på messen – især fra indkøbere fra Sverige, Norge, Finland, Tyskland og Holland. Vi hører mange positive tilkendegivelser om især innovationsgraden og den høje kvalitet, som de danske øko-varer præsterer, og flere af virksomhederne har allerede lavet kontrakter med udenlandske kæder. Stemningen på den danske stand er helt i top, og der har været flere jubeludbrud fra udstillerne i løbet af dagene, siger Helene Birk, markedschef for eksportfremme i Økologisk Landsforening, der arrangerer den danske fællesstand på BioFach.

Udbytterig debut på BioFach

Blandt de 54 danske virksomheder, der deltager på den danske fællesstand, er 11 virksomheder i år med for første gang. En af debutant-virksomhederne er Nørrebro Bryghus.

- Vi er meget positivt overraskede over vores første deltagelse her på BioFach. Vi har kun en meget beskeden eksport til skandinaviske lande i dag, men på baggrund af dagene her på messen er vi meget optimistiske omkring at udvide vores eksport og få hul igennem til nye markeder i Europa. Vi har fået rigtig positiv respons på vores produktkvalitet og visuelle udtryk fra indkøberne. Vi har en masse nye kontakter, vi nu skal hjem og følge op på, siger Henrik Vang, der er administrerende direktør for Nørrebro Bryghus, og påpeger desuden, at det har været en positiv oplevelse at udstille på den danske fællesstand.

- Det er en fornøjelse at være en del af så flot en stand og professionelt et setup.

Travlhed og stor opmærksomhed

En af de mere erfarne deltagere på BioFach er virksomheden Friland, hvis direktør, Henrik Biilmann, er meget tilfreds med det foreløbige udbytte af messen.

- Toppen af poppen indenfor økologi er samlet på BioFach, så det er et utroligt vigtigt sted for os at være til stede for at pleje relationerne til vores kunder. De seneste par år har vi manglet råvarer, men nu ser vi vækst i den økologiske svinekødsproduktion, som gør, at vi har mere at sælge af og bedre kan udnytte de muligheder, der byder sig på messen. Vi har haft travlt og oplever stor interesse – så vi er bestemt tilfredse, siger Henrik Biilmann.

Han glæder sig desuden over, at miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen, besøgte den danske fællesstand på messens åbningsdag.

- Jeg synes, vi som branche skal se det som et vigtigt signal, at ministeren deltager i eksportfremstødet og viser interesse for den økologiske sektor. Jeg oplevede en minister, som var oprigtigt interesseret i vores input til, hvad der skal til, og hvor vi ser udfordringerne, når vi taler eksport af økologiske varer.

Fakta:

  • Cirka 48.000 indkøbere fra 130 lande forventes at besøge BioFach i Nürnberg.
  • Økologi-andelen af det samlede fødevaresalg i Danmark var 8,4 procent i 2015, hvilket gør Danmark til verdens førende økologi-nation, ifølge international rapport.
  • Der blev i alt eksporteret danske øko-varer for 1.983 millioner kroner i 2015, hvilket er en stigning på 15 procent i forhold til 2014.
  • 38 procent af den danske øko-eksport gik til Tyskland, som er det største eksportmarked
  • Økologisk Landsforening forventer at øko-eksporten vil nå cirka 3,5 mia. kroner i 2020.