Adfærdsforsker: Økologi er blevet normen

Dagligvarehandlen er blevet bedre til at sælge økologi, producenterne er blevet bedre til at udvikle økologiske produkter og hos forbrugerne er økologi blevet normen. Sådan forklarer en adfærdsforsker hos Roskilde Universitet, at øko-interessen breder sig til hele landet.

Det er en naturlig udvikling, at interessen for økologiske fødevarer breder sig fra storbyerne til de øvrige dele af landet. Det forklarer adfærdsforsker på Roskilde Universitet, Pelle Guldborg Hansen, til Ritzau.

På landsplan blev der sidste år solgt økologi for 9,5 mia. kroner i dagligvarehandlen, ifølge en opgørelse lavet af Økologisk Landsforening på baggrund af nye tal fra GfK. Det er en vækst på cirka 1,5 mia. kroner i sammenligning med året før. En milliard af væksten kom fra salget i Jylland, og Coop og Dansk Supermarked påpeger, at øko-salget i butikker i landområderne vokser mest i øjeblikket.

Tre faktorer fører til øget øko-salg

Pelle Guldborg Hansen peger på tre faktorer, der skal tages i betragtning, når man kigger på det stigende økosalg i resten af landet.

- Den første faktor, som man tit overser, er, at detailhandlen er blevet bedre til at sælge økologi, siger han.

Og det er ikke kun supermarkederne, der er blevet bedre til at få kunderne til at putte økologiske varer i indkøbskurven. Producenterne er også blevet bedre til at udvikle økologiske produkter, forklarer forskeren.

Også forbrugerne er en vigtig faktor, forklarer forskeren.

- På forbrugersiden kan vi se, at økologi nu er blevet normen. Det er blevet folkeligt, siger Pelle Guldborg Hansen.

Han forklarer, at forbrugerdynamik ofte fungerer på den måde, at eliten begynder med at købe et bestemt produkt eller udføre en bestemt handling, som så bliver moderne. Derefter følger mellemgruppen med, og så bliver det normalen, hvor alle kommer med.

- Det sker som regel lidt senere ude i landdistrikterne end i byerne. Så det er en meget naturlig dynamik, vi ser. I sidste ende kan vi ende der, hvor det ikke at købe økologi kan gå hen og blive lavstatus, siger han.