Ældre i Aalborg får lokalt øko-grønt på tallerkenen

Når Madservice Aalborg serverer tusindvis af måltider til ældre i Aalborg Kommune, kommer en del af råvarerne fra Egholm Folkefarm. Det lokale samarbejde er en central del af køkkenernes økologiske omlægningsrejse. 43 procent af maden er i dag økologisk – og godt på vej mod målet om 60 procent.

Hver dag står de fire køkkener under Madservice Aalborg for kreationen af 2.500 varme måltider til ældre i Aalborg Kommune. 43 procent af al maden er i dag økologisk, hvilket har gjort køkkenerne fortjent til det økologiske spisemærke i bronze. Tæt samarbejde med en lokal øko-producent skal være med til at øge økologiprocenten yderligere i retning mod det politiske mål om 60 procent økologi i kommunes køkkener.

- Det første skridt i vores økologiske rejse tog vi for næsten fire år siden, hvor det lykkedes os at begrænse vores madspild med cirka 50 procent. Det gav økonomisk råderum til mere økologi. Siden har vi blandt andet skærpet vores fokus på at bruge sæsonens grønt, siger Hanne Melgaard Juul, der er leder af Aalborg Madservice.

I dialog om markplaner

I den forbindelse startede Madservice Aalborg sidste forår et forsøgssamarbejde med Egholm Folkefarm, som på det tidspunkt var under omlægning til økologi. Nu er markerne hos Egholm Folkefarm færdigomlagt, og for nyligt gav Hanne Melgaard Juul input til gårdens markplaner.

- I år har vi bedt om at få økologiske spidskål, hvidkål, rødkål, grønkål, løg og rødbeder. Jeg synes, det giver rigtig god mening, at vi benytter os af de lokale øko-producenter, vi har lige i baghaven. Det giver os en faglig stolthed, at det er lokalt dyrkede økologiske råvarer, der kommer i vores gryder, og det er spændende at have den direkte dialog med producenten, siger Hanne Meldgaard Juul og forklarer, at der er tale om leverancer på 80-100 kilo af gangen.

Win-win-samarbejde

Hos Egholm Folkefarm vækker samarbejdet med Madservice Aalborg også begejstring.

- Det tætte samarbejde giver os gode muligheder for at indstille vores produktion efter, hvad de gerne vil have, så vi ikke famler i blinde, når vi lægger markplaner. Det er en stor fordel, siger Thomas Gellert Larsen, direktør hos Egholm Folkefarm, som vurderer, at cirka 10 procent af de grøntsager, der dyrkes på Egholm Folkefarm, går til de ældre i Aalborg.

Egholm Folkefarm bygger på borger-anparter. De såkaldte ”folkefarmere” køber en anpart i gården og kan købe gårdens råvarer til medejerpriser

- Hvis vi kun skulle dyrke grøntsager til vores medlemmer, ville det være svært at opnå tilpas stor volumen, til at det kunne løbe rundt. Så det giver os en god sikkerhed at samarbejde med Madservice Aalborg, forklarer han.

På sigt er det også tanken, at de ældre i Aalborg skal tilbydes mulighed for at komme på udflugt til Egholm Folkefarm og på først hånd opleve, hvor de økologiske grøntsager, deres mad bliver lavet af, bliver hevet op af jorden.

Andre kan gøre det samme

Torben Blok, markedschef for foodservice i Økologisk Landsforening, glæder sig over det nordjyske samarbejde mellem en producent og fire offentlige storkøkkener og opfordrer andre til at gå samme vej.

- Det er skønt, at Madservice Aalborg går foran og viser, at det er muligt at finde praktiske løsninger på de ting, som vi har talt om i mange år. Det er lige præcis det, vi gerne vil se spredt til hele landet, siger han til Økologi & Erhverv.

Næste skridt i Madservice Aalborgs jagt på en økologiprocent på 60 bliver, at alle de 200.000 hele æg, som køkkenerne i dag bruger på et år, skal omlægges til økologi.