Vinasse forebygger æbleskurv

Kan man fjerne det visne løv under æbletræerne, er risikoen for æbleskurv det følgende år mindre. Vinasse hjælper med at sætte gang i nedbrydningen.

Skurv er et alvorligt og tilbagevendende problem i æbler. Svovl, bikarbonat og overdækning er kendte midler, der kan modvirke angreb, men der forskes også i andre metoder. Traktordrevne støvsugere, der kan fjerne det visne løv om efteråret er testet i forsøg. Det samme er gærekstrakt og vinasse, og netop vinasse ser ud til at være et middel, som i hvert fald tyske øko-avlere tager til sig, skriver SLU-nyhet efter en kongres om økologisk frugtdyrkning i Tyskland.

Når det hjælper at fjerne gammelt løv, skyldes det, at svampesporerne overvintrer her. Vinasse er et restprodukt fra sukker- og gærindustrien og virker ved at fremskynde og øge omsætningen af bladene. I et femårigt forsøg udsprøjtede man om efteråret 500 liter af en 25 pct. vinasse-opløsning pr. ha og meter træhøjde. Effekten varierede meget men der var i alle tilfælde positiv effekt af behandlingen. Bladmassen om foråret var reduceret med 25-99 pct., og forekomsten af skurv var reduceret mellem 7 og 88 pct.