Høst græsset tidligere

Økologiske kløvergræsmarker bliver i gennemsnit høstet 4-7 dage senere end de konventionelle. Det hævner sig i form af ringere fordøjelighed og dermed dyrere fodring. Med store lagre af ensilage fra sidste år, er der ikke plads til andet end superhøj fordøjelighed i den nye høst.

Økologer er ikke lige så kvikke til at få taget slæt som deres konventionelle kolleger. Det går ud over kvaliteten og dermed mælkeydelsen eller foderprisen, som bliver for høj.

Data fra 2016 viser, at fordøjelighedskoefficienten i økologisk kløvergræsensilage lå to enheder lavere end i konventionel.

- Den flothed er der ikke råd til med de aktuelt høje priser på økologisk korn og kraftfoder. Og der er heller ingen grund til, at det skal være sådan. Vejret er ikke anderledes hos økologer, så selvfølgelig kan også økologer høste græs til tiden, siger Erik Andersen, kvægchef i ØkologiRådgivning Danmark.

Kvaliteten af ensilagen skal her i 2017 altså ikke bare være god - den skal være ekstra god. Ifølge konsulenter i SEGES skal fordøjeligheden af organisk stof helt op på 80-82 pct. Det viser nye danske forsøg gennemført på Danmarks Kvægforskningscenter i Foulum. Det er noget højere end de 77-78 pct., som anbefalingen tidligere har lydt på, og som mange har haft særdeles svært ved at opnå. Første slæt skal derfor tages inden 20 maj i år, anbefaler SEGES.

Kløver er ingen garanti

Hvorfor økologer i gennemsnit høster senere end andre, er svært at sige. Måske har der bredt sig en opfattelse af, at en god kløverbestand er garanti for god kvalitet. Det er den ikke, og da slet ikke, hvis man har rødkløver i blandingen. Rødkløvers biologiske udvikling er hurtigere end hvidkløvers, så få dages udskydelse af høsten, forringer fordøjeligheden.

Gevinsten ved, at køerne kan æde mere grovfoder, er sparede omkostninger til kraftfoder. Med priser på økologisk foderkorn på 240 kr./hkg og mere end 500 kr./hkg for proteinblandinger bliver fremstillingsprisen på mælk simpelthen for høj, hvis grovfoderet ikke har den ypperste kvalitet.

Se beregningerne og læs mere på ØkologiRådgivning Danmarks hjemmeside.