Politisk plan vil give mere og bedre økologi

Økologisk Landsforening hilser anbefalingerne fra Fødevareministerens økologiske erhvervsteam velkommen. Foreningen mener, at det vil give mere økologi i Danmark og udvikle den økologiske produktion til gavn for natur, klima, dyrevelfærd og grøn vækst i landkommuner. Dansk know-how skal også udvikle og udbrede økologi globalt.

Det blev til 25 anbefalinger og herunder 79 konkrete handlinger i rapporten fra Esben Lunde Larsens økologiske erhvervsteam. Økologisk Landsforening er stærkt tilfredse og mener, ministeren skal slå til.

- Ved at gennemføre alle anbefalinger, kan ministeren bane vej for mere og bedre økologi og gøre det sjovere at være økologisk landmand. Ministeren kan øge økologisk jordbrugs bidrag til natur, klima, dyrevelfærd og rent drikkevand og samtidig gøre økologi til en drivkraft for cirkulær økonomi og grøn vækst og jobs i landkommuner. Teamet peger også på globale perspektiver i en branding af Danmark som førende økologination, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, Danmarks forening af økologiske landmænd, virksomheder, madprofessionelle og forbrugere.

Økologi udvikles og gøres sjovere

- Vi er særligt glade for de nye løft på økologi i forhold til klimaet og naturen. Vi er slet ikke i mål med udvikling af økologi, og økologer er klar til at komme videre, siger Per Kølster, og fortsætter:

- Samtidigt er der lagt op til at fjerne en stribe bureaukratiske barrierer og meningsløs dobbeltregulering, der koster tid og arbejdsglæde hos mange økologer. Økologer får lettere ved at etablere naturstriber på deres jord, undgå for meget medicin på gården og de mindre økologiske landbrug med husdyr, skal ikke længere belastes af en tung kontrol, der er indrettet til de store husdyrbrug.

Teamet tog fat i de svære udfordringer  

Økologisk Landsforeningen er også meget tilfreds med, at rapporten indeholder en række anbefalinger i forhold til nogle af de helt store udfordringer for økologer, og indarbejder hovedparten af foreningens

10-punktsplan for et grønnere landbrug.

-Teamet tog godt fat i flere af de større tandhjul, der afgør, hvor meget økologi vi får i Danmark, og hvor meget økologi kan udvikle sig. Særligt anbefalingen om at dreje EU's landbrugspolitik i retning af belønning for landmænds indsats for natur, rent drikkevand, klima og dyrevelfærd, vil flytte landbruget i retning af mere økologi. For økologerne kan levere på disse samfundsønsker, siger Per Kølster.

Økologi skal skabe jobs lokalt og brande Danmark globalt

-Teamets anbefalinger har både lokale og globale perspektiver. Det er første gang en økologiplan fokuserer så meget på, at økologi skal bruges mere offensivt til at skabe vækst og jobs i landkommuner. Samtidig anbefales det, at økologi bruges aktivt til at styrke branding af Danmark globalt, som frontløber for bæredygtighed og grøn vækst, siger Paul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening og medlem af erhvervsteamet.  

Planen anbefaler, at den danske know-how udbredes som en win-win for dansk økonomi og global økologi.

- Når vi er ude og rådgive regeringer, organisationer og supermarkedskæder i andre lande, skaber vi eksport og brander Danmark som førende i økologi. Samtidig er vi med til at skubbe i retning af grøn omstilling i de mange lande, vi rådgiver i. Det flerdobler den forskel for miljøet, vi allerede gør i Danmark, siger Paul Holmbeck.