Sådan blev øko-landmand mere klimavenlig

Energibesparende tiltag og færre malkekøer på bedriften har gjort landmand Torsten Wetches bedrift mere klimavenlig - og det har tilmed gavnet hans økonomi.

For den økologiske mælkeproducent Torsten Wetche har der været to gevinster ved at gøre sit landbrug mere energieffektivt.

"Ud over det er godt for klimaet er det også godt for min tegnebog," siger han i et interview med DR P4, der har besøgt ham på hans gård i Farsø. 

Torsten Wetche er en af de landmænd, der har fået hjælp til at udarbejde en klimahandlingsplan, hvor en rådgiver hjælper ham med at finde ud af, hvordan han kan sænke sin bedrifts klimaaftryk. Jo flere landmænd, der tager klimarådene til sig, desto mere klimavenligt kan de i fællesskab gøre landbruget.

Har sænket antallet af køer

Helt konkret har Torsten Wetche udskiftet lysstofrørene i sin stald med LED-pærer, han planlægger at udskifte sine mælkepumpemaskiner, og så har han sænket antallet af køer fra mellem 120 og 130 til omtrent 100 malkekøer.

"Det er en meget stor beslutning og det er måske ikke noget, alle producenter kan gøre, men det er noget, som reducerer klimabelastningen utrolig meget, fordi køer, som vi alle ved, har et højt klimaaftryk,” siger han, med henvisning til at drøvtyggerne udleder metangas, der er mere potent end CO2, når de fordøjer deres føde.

Hjælp landbruget med at blive klimavenligt

Økologisk Landsforening kører i øjeblikket et klimaprojekt og har i den forbindelse indgået et samarbejde med Vejle Kommune og Vesthimmerlands Kommune, hvor økologiske landmænd kan få udarbejdet en klimahandlingsplan eller bæredygtighedsanalyse og efterfølgende deltage i såkaldte 'Klimaskoler'. Foreningen har også et klimaprojekt med i Coops nye crowdfunding-initiativ, hvor man kan støtte projektet økonomisk til gengæld for en belønning - og en viden om at man har hjulpet landbruget med at sænke sin udledning af drivhusgasser.