Lugt kan måske lokke koen i kælvningsboks

Kælvende køer tiltrækkes måske af lugten af fostervand fra tidligere kælvninger. Hvis det er tilfældet, kan denne viden bruges til at designe kælvningsbokse.

Forskere ved Aarhus Universitet forsøger i øjeblikket at udvikle en kælvningsboks, som koen selv kan betjene og frekventere, når kælvningen nærmer sig. Men det er lettere sagt end gjort at finde ud af, hvordan køer tænker, og hvordan boksen skal udformes, så den tiltrækker de kælvende køer. Et forsøg viser nu, at køer tilsyneladende foretrækker at kælve samme sted, som andre køer har kælvet – hvis de da kan finde ud af, hvor det er. Måske er det lugten af fostervæske, der trækker. I hvert fald viste forsøget, at alle køer i et hold kælvede meget tæt på samme sted, som den først kælvende ko havde valgt, når fosterhinder og blodig halm blot blev fjernet men boksen ellers ikke gjort ren. Blev boksen derimod gjort grundigt ren efter en kælvning, valgte den næste ko et andet sted at kælve.

Ideen med selvbetjente kælvningsbokse er bl.a., at køerne kommer rettidigt derind og ikke er afhængige af menneskelige beslutninger omkring tidspunktet.