77.000 besøgte de økologiske landmænd i weekenden

77.000 danskere benyttede weekenden til at tage en tur ud på landet og opleve det økologiske landbrug på første hånd. 84 øko-landmænd inviterede til Økologisk Høstmarked, som i år fandt sted for 25. gang.
Mange gårde har holdt Økologisk Høstmarked i en årrække. I år deltog også hele 19 gårde i arrangementet for første gang.

Cirka 77.000 danskere benyttede sig i denne weekend af muligheden for at møde deres lokale økologiske landmand. 84 øko-gårde indbød til Økologisk Høstmarked.

- Danskerne kvitterer for den åbenhed, de økologiske landmænd viser, og møder talstærkt op, når de bliver inviteret på gårdbesøg. Det er fantastisk, at tusindvis af danskere 25 år i træk har taget børn og børnebørn i hånden og er draget på landet for at opleve, hvordan deres økologiske fødevarer bliver til. Det er netop sådan, man bedst forstår, hvilken forskel man gør ved at købe økologi: ved med egne øjne at se de økologiske grise og køer gå rundt ude på marken og høre landmanden selv fortælle, hvordan han dyrker sine afgrøder uden sprøjtegifte, siger Birgitte Nygaard, projektleder i Økologisk Landsforening.

19 nye gårde deltog

Mange gårde har holdt Økologisk Høstmarked i en årrække. I år deltog også hele 19 gårde i arrangementet for første gang. Det glæder projektleder, Birgitte Nygaard.

- Det er rigtig positivt, at der stadig kommer nye værter til, som har lyst til at give danskerne en autentisk oplevelse af det økologiske landbrug. Salget af økologiske varer er steget i mere end ti år i træk, og alt tyder på, at den udvikling forsætter. Danskerne interesserer sig i stigende grad for, hvor deres mad kommer fra, og hvordan er produceret. Økologisk Høstmarkeds relevans er således kun vokset gennem årene, og jeg vil opfordre de mange landmænd, der lige nu lægger om til økologi, til at være med, siger hun.

Oplevelser for både store og små

Til weekendens høstmarkeder kunne man bl.a. tage med på markvandringer eller traktorture, hilse på de økologiske køer, kalve, grise, høns og kyllinger, høste sine egne grøntsager, tumle i halmen eller blive klogere på krible krable-livet i den økologiske muld. På mange gårde kunne man også lave økologiske toast og pandekager over bål, købe et økologisk måltid lavet på gårdens råvarer eller gå på opdagelse i gårdbutikker og boder.

Økologisk Høstmarked er hele den økologiske branches fælles årlige event, som arrangeres af Økologisk Landsforening sammen med de økologiske landmænd.

Fakta:

  • Danskerne har verdensrekorden i at købe økologi.
  • 9,7 procent af det samlede fødevaresalg i Danmark er økologisk.
  • Der blev solgt øko-varer for otte milliarder gennem dagligvarehandelen i 2016.