Grøn politik højt på vælgernes dagsorden til kommunalvalget

Flere og flere vælgere mener, at miljø, natur og klima er et af de vigtigste emner på den kommunalpolitiske dagsorden. Det viser en ny meningsmåling lavet for webavisen Altinget

Ældrepleje og folkeskole ligger som sædvanligt i top på vælgernes ønskeliste til kommunalvalget i november. Men denne gang er også klima, natur og miljø højt på danskernes dagsorden, når krydset skal sættes. Det viser en ny meningsmåling foretaget af Norstat for webavisen Altinget, skriver mediet.

I meningsmålingen er danskerne blevet spurgt om, hvilke tre emner, de mener, er vigtigst op til det forestående kommunalvalg 21. november i år.

Her kommer miljø, natur og klima ind på en tredjeplads blandt vælgerne. Det står i modsætning til tidligere kommunalvalg, hvor målinger har vist, at den grønne politik ikke har fyldt særlig meget i vælgernes bevidsthed.

Det er særligt blandt vælgerne i rød bloks partier, hvor det grønne område vægter særligt højt, men selv i de fleste borgerlige partier ligger miljø, natur og klima højt på dagsordenen. Både hos Venstre og Dansk Folkeparti er emnet rangeret som nummer fire på ønskelisten, mens Liberal Alliances vælgere har miljø, natur og klima på en tredjeplads ligesom resten af befolkningen. Målingen er dog ikke nødvendigvis repræsentativ for de enkelte partier.

- Jeg tror, at lokale politikere mærker den miljøinteresse, som undersøgelsen skildrer. Vi mærker i høj grad interesse for gode miljøløsninger lokalt fra kommunale kandidater. Alt fra mere økologi i drikkevandsområder og offentlige måltider til nye klimasamarbejde med økologer. I ØkoValg 2017 har vi forsøgt at gøre det let for kandidater at udforme ny politik på området, fordi der er så mange, der vil i gang, siger Paul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening.

Et parti født ud af den grønne dagsorden


Allermest er det Alternativets vælgere, der har det grønne som mærkesag. 71 procent af de respondenter, der ville stemme på Alternativet ved næste valg, har også miljø, natur og klima som mærkesag.

Det virker naturligt, eftersom partiet er født ud af den grønne dagsorden, lyde det fra Niko Grünfeld, der er spidskandidat for Alternativet i Københavns Kommune. Han oplever dog også selv en udvikling mod, at alle vælgere på tværs af partier og kommunegrænser prioriterer det grønne område højere.

- Det grønne er noget, der optager ikke bare københavnerne, men i hele Danmark, og det er på et helt andet niveau end for blot fire år siden. Det kommer ikke bag på mig, at det bliver et top-emne til kommunalvalget, siger Niko Grünfeld til Altinget.

I Dansk Folkeparti er borgmesterkandidaten i Guldborgsund Kommune, René Christensen, enig i, at den grønne dagsorden især gennem de seneste fire-fem år er slået bredt igennem hos danskerne.

- Vi begynder at blive mere og mere kritiske forbrugere og går mere op i, hvordan vi behandler naturen. I min egen kommune har vi lavet en bioøkonomisk satsning, og det grønne fylder mere og mere i politikken. Vi kan også se, at det skaber arbejdspladser, siger DF-politikeren til Altinget.

Se hvilke kandidater til kommunal- og regionalvalget 2017, der har konkrete økologiske målsætninger på ØkoValg2017