Hjælp til kommunal økologi midt i valgkampen

1.300 kommunal- og regionspolitikere, der ønsker mere økologi i de offentlige køkkener, får nu opbakning fra en række partier i Folketinget. I dag fremsætter fire partier forslag i Folketinget om genetablering af en succesrig pulje, der har hjulpet flere end 30 kommuner i gang med økologi i køkkenerne. Et flertal for forslaget er ikke urealistisk, mener Økologisk Landsforening.
Der kommer flere grøntsager på menuen, når køkkener omlægger til økologi.

Enhedslisten, Alternativet, SF og Det Radikale Venstre har i dag fremsat et beslutningsforslag i Folketinget om oprettelse af en pulje på 30 mio kr. årligt 2018-2021 til fremme af økologisk og plantebaseret kost i offentlige køkkener. En lignende pulje har i årene 2012-2017 fået over 30 kommuner samt en lang række regionale og statslige institutioner i gang med omlægning til typisk 60 procent økologi og har gjort Danmark til verdensførende i den økologiske omstilling i offentlige køkkenerne.

- Forslaget bygger på en succes, hvor mange kommuner og regioner er kommet i gang med økologi, og hvor mange flere gerne vil. Vi kan se på landkortet for ØkoValg 2017, at der nu er over 1.300 kommunal- og regionspolitikere, der støtter omlægning til 60 procent økologi i offentlige køkkener. Det fremsatte forslag vil hjælpe kommunerne på vej, siger Paul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening, og fortsætter:

- Mere økologi i de offentlige køkkener betyder samtidig, at flere landmænd kan lægge om til økologi - til gavn for naturen, beskyttelse af vores drikkevandsressourcer og en bedre økonomi i landbruget. Økologi er nemlig en højkvalitetsproduktion, som landmænd kan leve af, og som eksportmarkeder efterspørger. Det betyder jobs, også i landkommuner.

Vækker begejstring hos vegetarer

Også i Dansk Vegetarisk Forening er der glæde over forslaget.

-Det nye forslag vil gøre det muligt for mange offentlige køkkener at sikre titusindvis af vegetarer og veganere et reelt ernæringsmæssigt forsvarligt valg i offentlige køkkener, siger Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening. 

-Vi ved, at 44 procent af danskerne mener, at offentlige køkkener – dvs. skoler, plejehjem, daginstitutioner, hospitaler osv. - altid som en valgmulighed bør tilbyde et vegetarisk måltid helt uden animalske fødevarer.

Uddannelse i køkkenerne driver grøn omlægning

Puljen vil bl.a. støtte efteruddannelse af køkkenpersonale samt planlægning og gennemførelse af omstilling til min. 60 procent økologi og tilbud om ernæringsrigtig vegetarisk mad til de borgere, der ønsker det.

- Det er de madprofessionelle på plejehjem, daginstitutioner, hospitaler og rådhuse, som har været drivkraften for den grønne omlægning. Det kræver nytænkning og stærkt håndværk, og derfor skal de bakkes op med efteruddannelse, omlægningshjælp og konkrete mål fra kommunal- og regionspolitikere, siger Paul Holmbeck, og fortsætter:

- Både duften og fornuften er på vej tilbage i de offentlige køkkener. Madprofessionelle laver mere mad fra bunden, bager eget brød, bruger mere grønt og laver mere varierede menuer. Ved at reducere spild, købe varer i sæson og bruge mere grønt og mindre kød kan de lidt dyrere økologiske råvarer rummes i budgetterne, samtidig med at måltiderne bliver sundere, friskere og mere klimavenlige.

Flertal er muligt

Økologisk Landsforening vurderer, at det er realistisk, at der kan blive flertal for forslaget. Der er støtte i kommunerne til mere økologi på tværs af alle politiske partier.

- Når vi snakker økologi som vej til beskyttelse af grundvandet, mere dyrevelfærd og erhvervsudvikling, er det emner, hvor der er politisk støtte ude i kommunerne - på tværs af partierne. Og vi fornemmer en positiv holdning fra flere andre partier i Folketinget til mere økologi i offentlige køkkener, så der kan meget vel være et flertal for forslaget om den nye pulje til fremme af økologi, siger Paul Holmbeck.

Link til beslutningsforslaget her