Økologisk landbrug skal levere gårdmalt til Thisted Bryghus

Landbruget Gyrup, som ligger på kanten af Nationalpark Thy, har bygget eget økologisk malteri og skal levere malten til Thisted Bryghus’ to nye økologiske øl.

Økolandmand Nikolaj Nikolajsen og svigersønnen Andreas Poulsen har åbnet samarbejde med Thisted Bryghus og formand Verner Jensen og Brygmester Antoni Madsen. Foto: gyrup.dk.

 

På kanten af Nationalpark Thy ligger det økologiske landbrug Gyrup. Her dyrkes korn, laves økologisk oksekød og malkes gårdmælk. Kornet bruges til mel, brød og den eftertragtede Thy Whisky som produceres på gården, og nu produceres også malt af gårdens korn til de danske mikrobryggere og –destillerier.

Blandt andet har Gyrup indgået et samarbejde med Thisted Bryghus om at levere malten til bryggeriets to nye økologiske øl, som kommer i handlen i 2018. Gyrup er en slægtsgård igennem syv generationer. I dag arbejder to generationer sammen på slægtsgården. Gården drives af økobonde Nicolaj Nicolajsen, mens hans to svigersønner Andreas Poulsen og Jakob Stjernholm har whisky- og maltproduktion på gården.

- Vi har fantastisk klima til dyrkning af maltbyg i Danmark, men langt det meste byg er af samme få sorter, og ender på få fabrikker, hvor størrelsen alene ikke muliggør variation i smagen. Ved at have hånd om det hele på gården, fra valget af sorter, dyrkning i marken, maltning og ristning, kan vi sammen med bryggerne udvikle helt unikke ingredienser til den øl der skal brygges, og det giver nye muligheder når det gælder smag, fortæller Andreas Poulsen fra Gyrup.

Gyrup leverer både økologisk malt, rug og spelt til Thisted Bryghus’ to nye økologiske øl i 2018 – ØL Rug og ØL Spelt. På gården i Thy laver de deres helt egen ristning af malt og korn, der med til at give øllet ekstra karakter.