"Det at være foran er en utrolig styrke"

Debatten om udviklingen af økologi fortsætter. På mødet i Odense lagde en tilhører vægt på, hvor vigtigt det er hele tiden at gå forrest.

Der var ikke megen tvivl blandt tilhørerne ved aftenens møde i Odense om, at økologi konstant skal udvikle sig. Debatten går snarere på, hvordan det skal ske.

”Det at være foran - at være trendsætter - er en utrolig styrke. Det er så meget lettere at være fødevareproducent, hvis man er foran, end hvis man er bagefter,” sagde en mandlig tilhører.

Han kaldte initiativet om at løfte økologien ”uhyre interessant”, men mener samtidig, at det er vigtigt, at der er fokus på processen – altså arbejdet i det - frem for selve målet.

”Det er drivkraften bag det hele, der skal til,” sagde han.

Økologien bliver presset fra flere sider
Oplægget fra Økologisk Landsforening er netop, at økologien konstant skal flytte sig – både fordi det ligger i den økologiske tankegang, men også fordi ordningen bliver presset fra andre sider såsom det nye dyrevelfærdsmærke og lignende mærkningsordninger.

”Det betyder, at der kommer en række varer, hvor der er lavet prisværdige forbedringer i produktionen, men hvor de ikke er i nærheden af økologi,” sagde Paul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening, og viste en slide om nye forbrugerinteresser inden for klimaet og lokale varer.

“Vi ønsker at handle på disse forhold, men vi har den udfordring, at Ø-mærket - fordi det er et statsligt mærke - er koblet til EU. Private mærker kan ændre kravene, men det kan vi ikke, fordi EU ikke tillader det,” tilføjede han.

Derfor er et af forslagene at lave en supplerende mærkningsordning, der honorerer de økologiske landmænd, som gør noget ekstra eksempelvis i form af højere dyrevelfærd, benytte mere klimavenlige metoder eller tage socialt ansvar.

Læs også formand Per Kølsters tanker om en ny mærkningsordning

Besvarede tre spørgsmål
Omtrent 20 interesserede var mødt op til mødet tirsdag aften i Odense, og fyldte så godt op i lokalet, at en enkelt måtte sætte sig bag de andre, som havde nået at få plads om bordet.

Der var bred enighed om, at økologien skal være i førersædet, men også en række tvivlsspørgsmål om, hvordan det skal ske, og hvad det betyder for de enkelte landmænd, detailbranchen og forbrugerne.
En tilhører kaldte roste diskussionen for at være der – selv hvis den ikke ender med at bære frugt - og en anden kaldte den ”fantastisk”.


Som det har været på de andre møder, blev folk senere opdelt i mindre grupper, hvor de sammen skulle besvare tre spørgsmål:

  1. Hvor skal vi løfte økologi sammen?
  2. Er vi på rette spor med fokus på gårdudvikling og gårdsamarbejdsgrupper frem for mange regler?
  3. Vil et supplerende mærke til Ø-mærket kunne løfte værdien og bidrage til udvikling af økologi?

Deres svar blev indsamlet af Økologisk Landsforenings repræsentanter, som vil bruge dem i den videre proces, da et eventuelt endeligt forslag i høj grad vil bygge på andre folks meninger og forslag. Se også tilhørernes svar fra nogle af de tidligere møder her.

I alt bliver der afholdt 10 møder rundt om i landet, og kun et enkelt resterer; den 27. februar i Nibe, og her kan man stadig nå at tilmelde sig.