41.000 hektar ny økologisk jord i 2016

1.028 landmænd har i år søgt om støtte til at omlægge til økologi eller udvide den økologiske produktion. 513 ansøgere er nye økologer, der omlægger fra konventionelt landbrug til økologisk produktion

Den største omlægning til økologi siden slutningen af 1990’erne er på vej blandt danske landmænd, der lige nu udviser stor interesse for at producere økologisk.

1.028 landmænd har i år søgt om støtte til at omlægge til økologi eller udvide deres økologiske areal. Heraf er 513 ansøgere nye økologer, der omlægger fra konventionelt landbrug til økologisk produktion.

Tilgangen af nye økologer har i flere år ligget mellem 100 og 200 bedrifter årligt, ind til den tog fart i 2015.

- Det er opløftende at se, hvor stor interessen er for økologi blandt landmændene. Regeringen mener, at økologien i Danmark skal drives frem på markedsvilkår. Man må sige, at det er tilfældet i disse år, hvor der i flere perioder har manglet økologiske varer på hylderne i supermarkederne. De danske landmænd er klar til at imødekomme den stigende efterspørgsel, og det giver mig en stærk tro på, at vi kan styrke Danmarks førerposition på økologiområdet, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse.

Finansieringen er på plads

Den seneste opgørelse af det økologiske areal er fra 2014, og her udgjorde arealet ca. 176.000 hektar. Sidste år blev der søgt om omlægningstilskud til 22.000 ha. I år er der hidtil ansøgt om tilskud til cirka 41.000 hektar, hvoraf 38.000 hektar er nye økologiske arealer. Samlet svarer det til, at der er søgt økologisk arealtilskud for 310 mio. kroner. Det samlede økologiske areal i Danmark er derfor sandsynligvis ca. 230.000 ha. Det faktiske tal kendes ikke, da Danmarks Statistik endnu ikke har offentliggjort de faktiske tal for 2015.

Det endelige antal ha for 2016 ligger også først fast efter 1. september, da nogle ansøgere hvert år vælger at trække deres ansøgninger tilbage.

Miljø- og fødevareministeren slår dog fast, at finansieringen er på plads, så alle landmænd, der opfylder betingelserne, i 2016 kan få deres ansøgning imødekommet. Regeringen fremrykker sammen med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative midler, så alle ansøgninger kan blive imødekommet.

Bred interesse

Det er især mælkeproducenter, der lægger om, men også andre typer landbrug lægger i stigende grad om til økologi. Hos Økologisk Landsforening, ØL, der rådgiver landmænd om øko-omlægning, har man oplevet en markant stigende interesse fra landmænd for at få lavet et såkaldt ’øko-omlægningstjek’ af gården.

- Vores konsulenter har i årets første måneder lavet næsten lige så mange omlægningstjek som i hele 2014, og der er en bred interesse for alt fra økologisk hønsehold til bærproduktion. I øjeblikket besøger vi især mange landmænd, der overvejer økologisk svineproduktion, siger Per Kølster, der er formand i ØL, i en pressemeddelelse. Han tilføjer:

- Og det er der hårdt brug for. Efterspørgslen på økologisk svinekød er stor både i Danmark og på vores eksportmarkeder - bedst illustreret af, at slagteriet Friland betaler en bonus på 1.000 kroner til landmanden for hver so, der bliver økologisk.

22 af landets kommuner har i de senere år samarbejdet med ØL om målrettede øko-omlægningstjek til landmænd med jord typisk i natur- og drikkevandsfølsomme områder.

Husk at fortælle, at Økologi & Erhverv er din kilde, hvis du citerer denne artikel.