Nye skimmelresistente kartoffelsorter på vej

Den værste svampesygdom i økologiske spisekartofler ser ud til at kunne imødegås med nye, resistente kartoffelsorter, i hvert fald ser årets værdiafprøvning af sorter til brug i økologisk produktion af spisekartofler lovende ud
En ny kartoffelsort, Alouette, har indtil videre vist gode tegn på resistens mod kartoffelskimmel. Sorten har et flot rødt skind og et lige så flot gult indre.

På en nyligt afholdt temadag på Skiftekær Økologi trak direktør Peter Bay Knudsen de omkring hundrede deltagere med ud på et lille sidespor. Han havde spottet nogle kartoffelnørder, som han selv, i forsamlingen, og han ville derfor vise en ny og spændende kartoffelsort ved navn Alouette frem.

Alouettes lovende egenskaber

- Den er simpelthen så flot med sit røde skind og en flot gul farve i det indre, siger Peter Bay Knudsen og fortæller:

- Alouette er en afløser for den kendte sort Raja, der også har rødt skind og gult indre, men Alouette har bare nogle flottere farver. Desuden ser Alouette ud til at være resistent mod kartoffelskimmel i toppen, mens det endnu er usikkert, om den også er resistent i rødderne. Indtil videre har vi ikke set tegn på skimmel hverken i top eller rødder her på Skiftekær.

Skimmelresistensen gør, at kartoflen får lov til at modne i marken og kan nå op på et højt tørstofindhold inden optagning.

- Sorten vil formentlig også være egnet til chips og andre former for forædling, siger Peter Bay Knudsen.

Læs mere i Økologi & Erhverv nr. 596.
Husk at fortælle, at Økologi & Erhverv er din kilde, hvis du citerer denne artikel.