Holdninger er blevet flyttet

Siden medio januar har Økologisk Landsforening turneret landet rundt under overskriften ’Udvikling af økologi - Så det kan mærkes’. Mandag i sidste uge foregik det sidste møde i denne omgang på Halkær Kro, hvor næsten 70 fremmødte slog deltagerrekord.
Jan Pedersen (tv) beskrev sin gode erfaringer med staldskolerne, som efter hans mening kan danne skole for udviklingen af gårdsamarbejdsgrupperne i ØL’s forslag. Anders Norre lytter til forslaget fra kollegaen.

 - Da jeg første gang læste om Økologisk Landsforenings udspil, syntes jeg, at det var dumt, og at vi var ved at smide et stort arbejde for det røde Ø-mærke væk; men da jeg fik tænkt mig om, så kunne jeg godt se idéen i udspillet. For selvfølgelig skal økologien udvikle sig.

Sådan sagde den nyomlagte biavler, Lars Bo Christensen fra Åbybro, da han sammen med fire andre mødedeltagere, som tilsammen dannede Gruppe 6, diskuterede udspillet fra Økologiske Landsforening, ØL, til udvikling af økologien på vinterens sidste møde under overskriften: ’Udvikling af økologi - Så det kan mærkes’.

Jan Pedersen, økologisk mælkeproducent siden 1998 fra Års supplerede:

- Sådan tænkte jeg også. For der er kommet for mange kompromisser ind i Ø-mærket, og det er ikke tilfredsstillende.

Han tilføjede et spørgsmål:

- Men skal det være et diplom?

Og spørgsmålet afspejler den udvikling, ØL’s forslag er undergået fra det første til det sidste møde. Det startede med en diskussion om, hvorvidt et nyt økologi-mærke vil kunne give udvikling på gårdene og værdi på markedet. Og på det sidste møde åbnede ØL’s næstformand, Mads Helms, op for, at løsningen måske kunne være et diplom i stedet for et supplerende mærke.

Bordet rundt var der enighed om, at et diplom er svært at omsætte til en merbetaling for den ekstra indsats. Enigheden omfattede derfor også et ’ja’ til spørgsmålet: Vil et supplerende mærke til Ø-mærket kunne løfte værdien og bidrage til udvikling af økologien.

Læs mere fra mødet i Økologi & Erhverv nr. 606.

Husk at fortælle, at Økologi & Erhverv er din kilde, hvis du citerer denne artikel.