Coop gav lektion til detailkørekort

Knap et halvt hundrede små fødevareproducenter deltog, da Coop for anden gang var vært for seminaret: ’Detailkørekort til Coop’.
Morgen tv-kokken Klaus Holm t.h., som også er Coops huskok, stod for dagens peptalk på en dag, som handlede mest om mærkning, emballagedesign, stregkoder og alle de andre forhold, som skal være på plads, hvis man vil levere varer til lokalvarechef Christian Christensens hylder hos Coop.

Gæsterne blev budt velkommen af Christian Christensen, lokalvarechef i Coop, som ikke lagde skjul på, at Coop håber, at flere af de fremmødte i fremtiden bliver leverandører af lokale varer til Coops kæder, som tilsammen sidder på godt en tredjedel af det danske dagligvaremarked.

- Vi vil give lokale råvarer en hovedrolle. I øjeblikket bliver salget af lokale varer opgjort i promiller, men i løbet af seks-syv år vil vi gerne op på en omsætning på 1,5 mia. kroner, sagde Christian Christensen, som oplyser, at mange små fødevareproducenter tidligere fik et chok, når de skulle levere til Coop.

 - Men jeg kan godt forstå dem. De blev mødt med en kontrakt på 80 sider. I dag er den barberet ned til fem sider.

Hanna Schaldemose, proceskonsulent i Lokale Varer, er typisk den første person, de små producenter møder, hvis de vil levere til Coop. Hun oplyser, at Coop nu har ca. 300 butikker, der sælger lokale varer i mindre eller større omfang.

- Salget er fordelt på alle vores kæder dvs. Fakta, Irma, Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen, Brugsen og Mad Cooperativet. Totalt har vi 280 varer, der er mærket med lokale varer, som er fordelt på ca. 50 leverandører, siger Hanna Schaldemose.

Hun fortæller, at førstehåndsindtrykket af et nyt produkt har stor betydning, og derfor er det vigtigt at have helt styr på emballage, mærkning og næringsdeklaration. Men selv om Coop er klar med støtte og har udarbejdet en vejledning, kan det være vanskeligt selv at holde styr på alle krav og Coops regler for levering til et af de højt automatiserede centrallagre.

- Hvis man er ny i branchen, vil jeg helt klart anbefale, at I benytter jer af konsulenthjælp for at sikre, at jeres produkter overholder lovgivningen.

Nu gælder det frugt og grønt

Hidtil har Coop arbejdet mest med kolonialvarer, men næste skridt bliver frugt og grønt, inden kødproducenterne for alvor får mulighed for at komme til fadet.

Fødevarerådgiver Henriette Winther fra Økologisk Landsforening deltog i seminaret, og efter hendes vurdering ligner det af flere årsager en god ide for landets små fødevareproducenter at tilbringe en dag på skolebænken i Coops hovedkvarter i Albertslund.

- Kurset giver producenterne et godt indtryk af de mange krav, der skal opfyldes for at levere varer via kædernes centrallager, og så giver dagen en unik mulighed for at møde nogle af de indkøbere, som er med til at bestemme, om din varer får adgang til hylderne hos Coop, siger hun.

Både Coop og Dansk Supermarked holder med mellemrum leverandørtræf.

Husk at fortælle, at Økologi & Erhverv er din kilde, hvis du citerer denne artikel.