Kaniner skal tilbage til landbruget

Frem til 1960’erne var kaniner en integreret del af det danske landbrug og en betydelig eksportvare. Men i dag er produktionen af dansk kaninkød stort set ikke eksisterende. Det vil Landbrug & Fødevarer lave om på med et projekt, der skal fremme den økologiske kaninproduktion i Danmark.
Hvid Land er Danmarks nationale kaninrace. Racen er hårdfør og har en god slagtekvalitet. Den bliver hurtigt slagtemoden og er meget kødfuld. Desuden har den relativt spinkle knogler og et relativt lavt slagtespild. Foto Maja Eline Petersen.

- Der er en stor opmærksom rettet mod kaninproduktionen, og restauranterne står i kø for at aftage kaninkødet. Sådan indledte chefkonsulent og projektleder Lars Holdensen fra Landbrug & Fødevarer introduktionsmødet om økologisk kaninavl, der blev afholdt hos Varde Ådal Lam i slutningen af marts. Formålet med mødet var at samle personer interesseret i at producere økologiske kaniner, så der kan skabes en produktion af danske, økologiske kaniner til konsum. Med en årlig import på omkring 30 ton kaninkød, primært fra Frankrig, ser Landbrug & Fødevarer et marked for dansk, økologisk kaninkød.

Erfaringer skal indsamles

I år udfører Landbrug & Fødevarer, i samarbejde med økologiske landmænd og Danmarks Kaninavlerforening, derfor et projekt, der skal fremme den økologiske kaninproduktion i Danmark. Projektet bygger videre på erfaringerne fra Landbrug & Fødevarers pilotprojekt fra 2016, hvor tre avlere testede racerne Hvid Land, California, Hollænder og Fransk Vædder i økologiske produktionssystemer med forskellige fodringsstrategier. Kaninernes spisekvalitet blev vurderet af Hotel- og Restaurantskolen og københavnske restauranter.

Læs mere om økologisk kaninproduktion i Danmark, erfaringer fra økologiske kaninavlere i Frankrig og Varde Ådal Lams nyopstartede kaninproduktion i Økologi & Erhverv nr. 608.

Husk at fortælle, at Økologi & Erhverv er din kilde, hvis du citerer denne artikel.