Fra landmand til købmand

Det er din idé, der skal være den røde tråd i måden, du udvikler din forretning på.

Lav de bedste fødevarer uden at drukne i regler, krav og kontrol.
’Som økolog er du skyldig, til det modsatte er bevist!’
Sådan sagde en økolog engang til mig, da jeg, som tilsynsførende i Fødevarestyrelsen, lavede økologikontrol hos ham. Han følte, at jeg mistænkte ham for at snyde, selvom alle mine spørgsmål blot handlede om at få et billede af, hvordan han styrede sit økologiregnskab.

I dag hjælper jeg landmænd og andre producenter på vejen mod at starte fødevarevirksomhed, og her finder jeg ofte lige netop den samtale frem.
For det er ikke kontrollen, det skal handle om, men din idé: Hvor er det, du vil hen, og hvad er det, du drømmer om? Det er ikke for at romantisere hele historien, men det handler om perspektiv.
Det er nemlig din idé, der skal være den røde tråd i måden, du udvikler din forretning på. Kontrollen og usikkerheden slipper du ikke for, men du kan styre, hvordan du griber det hele an.

Hvis du vælger at starte op med både at sælge kød og grønt, hakke, stege og fermentere til både den endelige forbruger, Brugsen og den lokale restaurant på én gang, så skal du kunne hele fødevarelovgivningen på fingerspidserne fra dag ét! For nogle få er det udfordrende, for de fleste dræbende.

Starter du derimod med at fokusere på én god, motiverende idé, kan du koncentrere dig om at blive god til den. Om det er most, marmelade eller muslinger er op til dig. De enkelte råvarer har deres særlige fokusområder fødevaresikkerhedsmæssigt, så hvis du er lidt usikker på patulin, pH eller prøveudtagning, så må du i gang med at google. Vi – dine kunder – har en forventning om, at du har styr på det.
Hvad økologien angår – ja, så skal du bevise, at du ikke snyder. Der er ingen, der beskylder dig for noget, men hvis troværdigheden omkring økologien skal bevares, skal du selvfølgelig kunne dokumentere de økologiske vares bevægelser gennem din virksomhed; ingen hokus pokus, bare orden og struktur.

Så i stedet for at lade regler, krav og kontrol være den uoverskueligt kedelige bagside af alt det sjove, skal du se det som rammer og muligheder. Tag innovationsbrillerne på og læg en plan.

Husk at fortælle, at Økologi & Erhverv er din kilde, hvis du citerer denne artikel.