Optimisme hos De Økologiske Mejerier

Naturmælks fusion med Øllingegaard blev lidt dyrere end forventet, men nu er De Økologiske Mejerier klar til at tjene penge, vurderer mejerichef Leif Friis Jørgensen.
Leif Friis Jørgensen t.h. er omdrejningspunket hos De Økologiske Mejerier, som i de kommende år skal udnytte en stribe synergieffekter og et voksende marked til at sikre en god indtjening for andelshaverne.

Da Naturmælk før årsskiftet offentliggjorde det første årsregnskab efter fusionen med Øllingegaard Mejeri, kunne direktør Leif Friis Jørgensen fra Naturmælk notere et minus på 2,6 mio. kr. i det samlede regnskab mod minus 4,6 mio. kr. året før.

Selv om det mod forventning ikke lykkedes at gå i plus allerede i fusionens første år, er direktøren ikke i tvivl om, at De Økologiske Mejerier, som er navnet på den nye fusion, går en lys fremtid i møde. Han hæfter sig i den forbindelse ved, at udbetalingen til landmændene er vokset 22 øre/kg mælk i forhold til sidste år.

- Vi er faktisk nogenlunde tilfredse med resultatet, omend vi dog havde sigtet imod et positivt resultat, siger Leif Friis Jørgensen.

Vi kendte medicinen

- Det var lidt som en fusion mellem to vilde heste, men vi var 100 procent klar over hvilken medicin, der skulle til, da Øllingegaard stod over for de samme udfordringer, som Naturmælk gjorde, da jeg kom til mejeriet i 2000, siger Leif Friis Jørgensen.

- Omsætningen var for lav i forhold til distributionsudgifterne, og på den korte bane koster det penge at lave de nødvendige tilretninger, men de er på plads nu, og Øllingegaard kan nu nyde godt af, at Naturmælk er et effektivt mejeri, der har et lavere omkostningsniveau per kg mælk, der bliver indvejet og forarbejdet.

Behov for mere mælk

Naturmælk har store ambitioner for udviklingen af det nordsjællandske mejeri, som før årsskiftet fik en ny leverandør med en årlig indvejning på 800.000 kg mælk, men det er ikke nok til at slukke tørsten

- Hvis vi i år får tre nye leverandører, så gør det ikke noget, hvis de to ligger på Sjælland, siger Leif Friis Jørgensen, der er mejerichef for De Økologiske Mejerier, som tilsammen forarbejder mælk fra 42 leverandører på Sjælland, Fyn og i Jylland.

- Vores helt klare målsætning er, at omsætningen på Øllingegaard er fordoblet om fire år.

Læs mere om fremtidsplanerne for De Økologiske Mejerier i Økologi & Erhverv.

Husk, at skrive Økologi & Erhverv er din kilde, hvis du citerer denne artikel.