Forsker: Lokalbedøvelse løser ikke velfærdsproblemet

Det er et skridt i den rigtige retning, at svineproducenterne nu vil lokalbedøve ornerne før kastrationen. Men det bedste for dyrevelfærden ville være slet ikke at kastrere, lyder det fra en forsker og Dyrenes Beskyttelse.
Lokalbedøvelse er et skridt i den rigtige retning, men det bedste for grisenes velfærd er slet ikke at kastrere dem, siger en forsker. Arkivfoto: Dansk Svineproduktion

Inden længe vil danske grise blive lokalbedøvet, før de kastreres. Frilands leverandører begynder allerede fra 1. maj, mens de øvrige svineproducenter følger senest 1. januar 2019. Tidligere har producenterne smertelindret efter kastrationen, men en lovændring betyder, at landmanden nu selv må lokalbedøve inden indgrebet.

Dyrenes Beskyttelse kalder tiltaget ”en sejr for grisene”, mens både Friland og Landbrug & Fødevarer mener, at det viser, at Danmark går foran med hensyn til dyrevelfærd.

Umiddelbart er der da også videnskabeligt belæg for at hævde, at grisenes velfærd nu bliver forbedret, men det forudsætter, at landmændene lokalbedøver korrekt – ellers kan det faktisk gøre ondt værre for grisene, fortæller Mette S. Herskin, der er seniorforsker ved Institut for Husdyrvidenskab – Adfærd og Stressbiologi på Aarhus Universitet.

Hun forklarer, at landmanden skal vente nogle minutter med at kastrere, efter at lokalbedøvelsen er lagt, og at man samtidig ikke må vente for længe, så bedøvelsen når at fortage sig.

- Ellers kan det ende med at blive værre for grisenes velfærd end at blive kastreret uden lokalbedøvelsen, for det gør ondt at blive lokalbedøvet i testiklerne, siger hun, men tilføjer også:

- Er lokalbedøvelsen lagt rigtigt, er den samlede smerte forbundet med kastrationen lavere, end hvis grisen ikke lokalbedøves.

Lindrer kun i få timer

Lokalbedøvelsen fjerner dog ikke velfærdsproblemet med kastration, vurderer hun og fortæller, at studier viser, at der er adfærdsændringer hos grise i flere dage efter kastration, mens lokalbedøvelsen kun hjælper nogle timer.

- Så er lokalbedøvelsens smertelindring i to timer jo ikke så meget. Og så er der hele debatten med, om man synes, at det er rimeligt, at dyret tilpasses systemet. Det bedste for grisenes velfærd ville være at lade være med at kastrere, siger Mette S. Herskin.

Dyrenes Beskyttelse ønsker da også, at kastrationen helt ophører på længere sigt.

- Vi håber, de vil gå hele vejen og stoppe helt med at kastrere grisene inden udgangen af 2024, siger direktør Britta Riis i en pressemeddelelse.

Læs mere i Økologi & Erhverv nr. 626.

Husk, at skrive Økologi & Erhverv er din kilde, hvis du citerer denne artikel.