Mere økologi i regionale køkkener

Herunder kan du læse mere om, hvordan det også er muligt at omlægge regionale køkkener til økologi.

Økologisk Landsforening og Kost & Ernæringsforbundet foreslår: mere økologi i offentlige køkkener

I Danmark har mange regionale køkkener truffet et ambitiøst valg og er i fuld gang med omlægning til et økologiprocent på minimum 60. Det er positivt, fordi råvarerne er skånet for rester af sprøjtegifte og en lang række tilsætningsstoffer. Derudover støttes øget dyrevelfærd, og frem for alt bliver vores kostbare drikkevandsressourcer og natur beskyttet.

Vi ønsker at fastholde og fremme omlægningen til et økologisk landbrug og dermed bidrage til en renere og rigere natur. Det sker, i takt med at offentlige køkkener, der køber fødevarer for rundt regnet 4 mia. kr. om året, flytter forbruget til flest mulige økologiske råvarer. 

Omlægning til økologi kan nås inden for eksisterende budgetter, men det kræver en investering i viden, nye arbejdsgange og nyt materiel. Ofte er det nødvendigt med et omlægningsforløb, hvor der er fokus på:

  • Reducering af madspild
  • Håndværksmæssige kompetencer
  • Udnyttelse af lokale, sæson- og klimavenlige råvarer
  • Kulinarisk kvalitet og nytænkning

Se også denne video om, hvordan Region Hovedstaden anvender lokale økologiske råvarer til gavn for de lokale producenter.

Verdensførende i økologi

Danmark er verdensførende i omlægning til økologi i de offentlige køkkener og var i øvrigt også det første land til at have en statskontrolleret mærkningsordning på spisesteder. Vi kan slå fast, at omlægning til økologi i den grad taler til regionale politiske visioner, idet det vedrører både mindre madspild, beskyttelse af drikkevandet, et stærkt brand og en lavere klimabelastning.

Erfaringer viser i øvrigt, at når et køkken omlægger til økologi, øges medarbejdernes arbejdsglæde og motivation, og i forbindelse med en omlægning blev sygefraværet reduceret fra 3,5 pct. til 0,8 pct. på Nordsjællands hospital.

Der findes et væld af gode eksempler i på succesfulde omlægninger til glæde for borgerne og patienterne. Regionshospitalet Randers er det første hospital, der når i mål med et øko-spisemærke i guld. Det beviser, at man med engagement kan nå helt op i nærheden af 100 pct. økologi, selvom man er et stort hospitalskøkken, som er underlagt stramme budgetter. Samtidig viser det, at man sagtens kan tilgodese alle de ernæringsmæssige behov, patienterne har, inden for de økologiske rammer.

Læs herunder mere om Randers Regionshospital og Aarhus Universitetshospital, der har omlagt til økologi inden for eksisterende budget:

Vil du vide mere eller ønsker at høre om cases fra andre regioner så kontakt Kost & Ernæringsforbundet.

Fakta:

Det Økologiske Spisemærke er en gratis statskontrolleret mærkningsordning for spisesteder. 

Det Økologiske Spisemærke viser, hvor stor en del af de indkøbte føde- og drikkevarer på spisestedet, der er økologiske.

Det Økologiske Spisemærke kontrolleres af Fødevarestyrelsen, som også administrerer reglerne på området. http://www.oekologisk-spisemaerke.dk/om-spisemaerket

 

Kost & Ernæringsforbundet er en partipolitisk uafhængig fagforening og interesseorganisation for kost-, ernærings- og sundhedsfaglige. Medlemmerne arbejder med sundhedsfremme og forebyggelse, ledelse, behandling samt professionel mad- og måltidsforplejning i både den offentlige og den private sektor.

 

 

Økologisk Landsforening er Danmarks forening af økologiske landmænd, virksomheder, køkkenprofessionelle og andre ildsjæle, der arbejder for udvikling og udbredelse af økologi i Danmark. Foreningen er partipolitisk neutral og samarbejder med alle, der ønsker at fremme økologi og udnytte økologi til glæde for natur, dyr og mennesker.