CASE - Vejle kommune

Borggården - en integreret institution i Børkop ved Vejle - havde en målsætning om at komme over 60 % økologi i deres køkken, og det lykkes hurtigt med bla. råd og ideer fra andre som også deltog på omlægnings kursus. Nu er de på 95 % økologi inden for budget.

Hvad: Guldmærke i økologi, ca. 95 % af det jeg serverer er økologisk

Hvor: Borggården, en daginst. Med vuggestue og børnehave i Børkop. Vejle Kommune

Hvem: Christina Christensen med opbakning fra bestyrelse, ledelse, personale og forældre

Baggrund: Jeg er uddannet levnedsmiddelteknikker, men er endt med at lave mad til børn :o). Jeg havde egentlig aldrig forestillet mig, at det var det jeg skulle lave, men er meget glad for, at det er der jeg er endt.

Proces: Vi har igennem næsten tre år arbejdet målrettet med økologi i vores køkken. Vi har ca. 100 børn og 20 voksne, der hver dag har mulighed for op til 4 måltider. 

Vejle kommune tilbød i 2015 alle køkkener i daginstitutionerne at komme på kursus, med det formål at øge økologien i vores køkkener. Der var en del som valgte at deltage, og igennem 1,5 år var vi afsted flere gange. Kurset indeholdt både workshops, hvor vi arbejdede, og foredrag med forskellige mennesker som har arbejdet med økologi længe. Vi var i alt afsted 13 gange.

Kurset blev startskuddet til vores økologirejse.

Vores mål var fra starten at komme op over 60% økologi, og det gjorde vi rimelig hurtigt. Mange gode råd og ideer fra andre, som også deltog i kurset gjorde det nemt at gøre en forskel.

Derudover er vi så heldige, at der idenfor de sidste tre år også er forhandlet gode indkøbsaftaler hjem på økologiske fødevarer. Det er jo ingen hemmelighed at økonomien jo ikke ændre sig i køkkener, bare fordi man vælger at satse på økologi. Der er stadig det samme beløb pr. barn pr. dag at købe ind for.

Resultater: Vi har fået det til at hænge sammen, og er nu nået op på ca. 95% økologi, og det håber jeg, at vi kan fastholde.

Gode råd: Man skal virkelig holde øje med priserne, de steder hvor man handler. Det er en rigtig god ide at have en fornemmelse for hvad man vil give for tingene, og så vurdere om det lige er det man skal købe i den uge.

Årstidens grønt er altid det billigste.

Man kan sagtens spise økologisk kød, men det kan være en dyr post og det kan være nødvendigt at spare lidt her.

Start i det små, og arbejd dig langsomt opad. Start med at skifte kornprodukterne ud, herefter mælk og så ellers tage lidt ad gangen, indtil man finder sit leje.

Gennemgå arbejdsgange, og hav fokus på madspild.

 

Ønsker du at vide mere så kontakt:

Christina Christensen, cchen@vejle.dk tlf. 21566569 eller

Birgit Kjærgaard, Kostkonsulent Dagtilbud - Vejle Kommune Tlf. 76815070 el. 24288218 birkj@vejle.dk