CASE - Bornholm

På et halvt år gik DeViKa Madservice fra 5 til 60 % økologi, og det fik en afledt effekt: "Vores kartoffelproducent sadlede fx hurtigt om til økologi, da vi efterspurgte økologiske kartofler."

Hvad: DeViKa - Madservice

Hvor: Bornholms regionskommune

Hvem: Stina Low, kostfaglig koordinator, Nina Kragskov, Leder af DeViKa

Baggrund

Vi er et kommunalt køkken, der tilbereder døgn- og dagforplejning til hjemmeboende borgere, borgere på plejecentre, kantiner og daginstitutioner. Økologi og lokale råvarer har egentlig i mange år været et opmærksomhedspunkt for os. Da den økologiske handleplan havde et mål om 60 procent økologi i offentlige køkkener, hoppede vi med på vognen.

Proces

I samarbejde med Københavns Madhus tog vi fat på omlægningen i 2014 under devisen – gør vi noget, så gør vi det! Og for at være helt ærlig, så synes vi, det til at begynde med gik for langsomt. Så vi tog selv initiativ til en studietur til Amager, hvor vi besøgte to plejehjem, der som os var i gang med en omlægning. Det var meget givende at høre om deres erfaringer. Derefter kom vi i gang med undervisning af alt personalet – meget ”hands on”, hvor fokus i høj grad var ressourceudnyttelse, og at tilberede alle elementer fra bunden af. Svagheden var, at på kurserne var eksemplerne i små portioner. Det kan nogle gange være vanskeligt at skulle gange fra fire og op til 400. Men det fandt vi ud af. Styrken var, at vi var sammen med mange af vores kollegaer fra de andre køkkener, så vi kunne udveksle erfaringer. I samme ombæring fik vi fokus på vores madspild, og det har vi i høj grad stadigvæk.

Resultater

På et halvt år gik vi fra 5 til 60 % økologi, og i dag ligger vi på 60-65% og oppebærer det økologiske sølvspisemærke. Vi laver selv marmelade, vi koger selv vores fond, ja medarbejderne er fantastiske. Det her har egentlig ikke været så svært, for vi er alle glade for at lave maden fra bunden, og det har vi gjort inden for det budget, vi har til rådighed. Det, som vores økologiske kartofler koster ekstra, henter vi på eksempelvis selv at koge fond. Noget af det, der har været mest bemærkelsesværdigt, er, at de Bornholmske producenter har været lynhurtige til at følge trop. Vores kartoffelproducent sadlede fx hurtigt om til økologi, da vi efterspurgte økologiske kartofler. Vores Valsemølle kunne også tilbyde alt i økologisk mel, da vi efterspurgte. Det er virkelig en solstrålehistorie, at landbrug og køkken sådan følges ad. Vi ved også, at der er planer om, at alt kommunens landbrugs jord skal omlægges til økologi – det giver god mening. Igennem hele processen har vi som ledere signaleret, at det er dét her, vi skal, og skabt de rammer, der gør det muligt for vores medarbejdere at kunne varetage arbejdet. Omlægningen har i det hele taget bidraget til stor arbejdsglæde blandt vores medarbejdere.

Gode råd

Tag på studietur – dejligt at høre om andres erfaringer. Det har virkelig kunne betale sig for os at bruge mange arbejdstimer sammen med kommunens indkøbs ansvarlige. Vi har kunne stykke en god aftale sammen, hvor der både er fokus på økologi og udtagning til lokale råvarer som eksempelvis jordbær fra vores lokale socialøkonomiske virksomhed ’Plantagen’, øl fra bryggeriet, mælk, mel og grøntsager fra øen. Vi ved, det er noget af det, der betyder rigtig meget for vores borgere.

Ønsker du at referere til ovenstående eller vide mere så kontakt Nina Kragskov Nina.Kragskov@brk.dk