CASE - Kolding

Vesterløkke plejehjem har opnået en økologiprocent på 40 ved at kombinere et øget fokus på at reducere madspild, genanvendelse af råvarer og opmærksomhed på sæsonvarer og gode tilbud.

Hvad: Vesterløkke Plejehjem – center for midlertidig ophold

Hvor: Kolding kommune

Hvem: Lene Koch Foster, Ledende økonoma

Baggrund

Vesterløkke er et plejehjem, hvor beboerne er midlertidigt, eksempelvis aflastning eller indtil borgeren får tilbudt en permanent plejehjemsplads. Det er derfor en lidt varieret målgruppe, hvor vi tilbereder mad udf ra borgerens behov. Vi tilbereder alt til vores 28 beboere undtagen den varme aftensmad, som vi modtager fra ELBO fælleskøkken i Fredericia. Vores kommune arbejder henimod målet om 60 % økologi i offentlige køkkener inden 2020. Vores kommune er begyndt med de store enheder, og nu følger vi lidt mindre enheder trop.

Proces

Vi har indtil videre ikke været direkte involveret i omlægningsprojektet, men har over de seneste par år deltaget i nogle åbne arrangementer. Her har vi sammen med de andre kommunale køkkener været til foredrag med en økologisk omlægningskonsulent. Hver gang, vi har været afsted, har vi fået et par tips og tricks med hjem. Jeg tænkte, at det er lidt af en mundfuld, når vi er så relativt få ansatte…ja en del forandringer. I 2015 begyndte jeg at udskifte alle basisvarer som mel, gryn, mælk, æg, smør, kaffe. Kombineret med et øget fokus på at reducere madspild og genanvendelse af råvarer, så kravlede vores økologiprocent bare op. Jeg er opmærksom på sæsonvarer og gode tilbud.

Resultater

For nuværende har vi en økologiprocent på over 40 og oppebærer det økologiske bronzespisemærke. Jeg synes faktisk, det er ret spændende at følge med i udviklingen…så er det jo også lidt interessant at følge med i, hvor langt mine kollegaer i byen er med omlægningen. Må indrømme, at der går lidt sport i det.

Gode råd

Prøv det af – ja det er nok mit bedste råd. Byt nogle ting ud - lidt ad gangen. Afprøv kvaliteten. I dag er der jo et stort udvalg af økologiske produkter, så vi må prøve os lidt frem i forhold til en kvalitet, der matcher vores beboeres præferencer. I begyndelsen var jeg lidt usikker på, om det gør en forskel, men nu kan jeg godt se fidusen. Det er jo et kreativt benspænd at bage alt selv, genanvende rester osv., men personalet er helt med.

Ønsker du at referere til ovenstående, så kontakt Lene Koch Foster lekf@kolding.dk