Børn som bønder

Børn lærer at mærke glæden ved at dyrke deres egne økologiske grøntsager, lære om dyrkningsmetoder og om dyrenes trivsel.

Økologisk Landsforening foreslår:

Giv skolebørn jord under neglene, og gør dem klogere på mad, natur og økologi

 

Børn kan lære om natur, landbrug og sundhed, samtidig med at de modtager skoleundervisning, hvis man underviser dem på økologiske landbrug.

Økologisk Landsforening har tidligere kørt et projekt 'Børn som Bønder', hvor to fjerdeklasser og en sjetteklasse modtog undervisning i bl.a. dansk, matematik og naturfag på økologiske landbrug. Hensigten var at give eleverne et oplevelsesbaseret undervisningsforløb, hvor de bl.a. lærer om dyrs trivsel, dyrkning af grønt og sundhed.

Se en video fra projektet:

Rikke Happel, lærer på Ans Skole, var en del af projektet og udtalte dengang, at det gavnede en lang række fag, at en del af undervisningen foregik på en økologisk gård.

- I Natur & Teknik giver det en anden indlæring, at eleverne får lov at arbejde praktisk med planter og dyr. I forhold til Dansk fører grupperne logbog og skal sidst i forløbet lave en præsentation af deres arbejde og resultat. Vi cykler 16 kilometer hver torsdag, så på den måde bliver idræt også inddraget indirekte, sagde Rikke Happel.

Begejstrede elever

Landmand Evald Vestergaard, som lagde gård til en del af undervisningen, kunne tydeligt mærke elevernes begejstring, fortalte han. 

- Sidste gang havde jeg en af grupperne med i maskinhuset for at hjælpe med at indstille såmaskinen. Det fik vi en del praktisk matematik-anvendelse ud af. De laver også selv træredskaber til køkkenhaven i sløjd, sagde han og fortalte, at eleverne også var så vilde med dyrene, at en elev mødte en halv time før de andre for at få lov at klappe sin yndlingskalv.

Se en video fra projektet:

 

For spørgsmål om projektet kontakt: