Nogle jerseytyrekalve aflives

Jerseykøer laver fantastisk mælk, men er en lille kvægrace. Derfor matcher kødmængden hos tyrekalvene ikke efterspørgsel og pris. Hvert år aflives knap 29.000 af kalvene kort efter fødslen. Ca. 2.000 af dem er økologiske. Flere initiativer er i gang.

Hvert år aflives knap 29.000 jerseytyrekalve kort efter fødslen i Danmark. Ca. 2.000 af dem er økologiske. Jersey er en lille kvægrace, og derfor matcher kødmængden ikke markedets efterspørgsel og pris.

Der findes en teknik til at kønssortere sæd, så man kan gå efter ét køn. Teknikken kan virke avlsfremmende, men der vil stadig blive født mange tyrekalve.

Vi mener

Økologisk Landsforenings klare holdning er, at kalvene lige som andre produktionsdyr skal have et værdigt liv. Foreningen arbejder for, at kalvene kan udnyttes som en smagfuld ressource frem for at være et overskudsprodukt. Økologisk Landsforening ser ikke kønssorteret sæd som en endegyldig løsning, da den ikke kan anvendes på alle dyr. Ved en eventuel tilladelse til at anvende teknikken i økologi i fremtiden, skal det ske i samspil med andre tiltag, hvis det skal løse problemet med overskudskalve.

Det gør vi

Fra affalds- til gourmetprodukt Hvad jerseytyrekalvene ikke har i størrelsen, har de til gengæld i smagen. Konceptet, Jersey Græskalv, modtog i 2010 Børsens fødevarepris for "ekstraordinær høj smagskvalitet" og sin indsats på det dyreetiske plan. Jersey græskalve bliver to og to sat ud på græs sammen med en ko som ammetante, som de går og dier hos hele foråret og sommeren, samtidig med at de æder græs. Det giver en speciel kødkvalitet både med hensyn til smag, mørhed og sund fedtsyresammensætning. Samtidig opnår man et produkt, der leverer både dyrevelfærd, naturpleje og kødkvalitet. Efter slagtningen krogmodnes kødet på gammeldags vis og resultatet er et fantastisk velsmagende kødprodukt. Fem landmænd og Økologisk Landsforening arbejder sammen om konceptet, og det forventes at resultere i 150 jersey græskalve i 2011. Konceptet blev indledningsvist støttet af Dyrenes Beskyttelse og senere FødevareErhverv.

Det kan du gøre

Det udsøgte jerseykød kan købes i højsæsonen fra 1. august til udgangen af december i Salling i Århus og Aalborg eller direkte hos producenterne via www.jerseygraeskalv.dk. At købe kødet fra jerseykalvene er med til at stimulere en produktion, som forvandler jersey tyrekalvene fra et overskudsprodukt til en smagfuld ressource.