Økologiske fisk tre gange om ugen

I Daginstitution Østbirk er økologiske ørreder en del af børnenes mad tre dage om ugen – hver uge. Ørrederne bliver tilberedt og serveret på mange måder, og børnene er glade for dem.

Børnene spiser meget gerne de mange retter og madder med fisk, budgettet holder, og med de økologiske fisk er køkkenets økologiprocent kommet op på guldmærke-niveau.

Opskriften bag succesen er god planlægning og forskellige kombinationer af fisk og grøntsager, fortæller Anita Romby Kruse. Hun er køkkenansvarlig i institutionen, hvor der er indskrevet omkring 125 vuggestue- og børnehavebørn.

Fra 80 til 97 procent økologi

De økologiske ørreder kom på menuen i Daginstitution Østbirk i foråret 2013. Østbirk ligger i Horsens Kommune, hvor økologi er en vigtig del af Mad- og Måltidspolitikken.

I 2013 var Daginstitution Østbirk kommet op på 80 procent økologiske indkøb. Men køkkenansvarlig Anita Romby Kruse ville gerne helt op på de 90 procent, der udløser det økologiske spisemærke i guld.

Løsningen var at lade økologien gå i fisk. Fisk og skaldyr fra økologiske dambrug og havbrug tæller nemlig med i økologiregnskabet.

Efter at have skiftet torskerognen og de andre klassiske fiskeprodukter ud med danske økologisk opdrættede ørreder kom økologi-procenten i Østbirk helt op på 97.

Ikke uden udfordringer

Det har ikke været uden udfordringer. For dels er økologiske fisk en relativ dyr råvare i forhold til budgettet i en kommunal daginstitution, og dels er ørreder indtil videre den eneste reelle mulighed, når fisken skal være både fersk, økologisk og ikke være endnu dyrere end nødvendigt.

Men Anita og hendes kollega, ernæringsassistent Anette Buhl Larsen, har fundet ud af, hvordan de kan variere de økologiske ørreder på talrige måder uden at sprænge budgettet.

Her fortæller vi, hvordan de bærer sig ad med at servere økologiske fisk tre dage om ugen i tre uger i træk.

Download forslag til ugeplaner med masser af øko-fisk