Hurtig kimchee med surt og sødt

Kimchee er surkål på en vietnamesisk facon. Og så er det for øvrigt ikke surkål, for den proces tager i hvert fald nogle dage. Dette er den hurtige version af, hvordan vi kan lave stærk læskende kål med saft og kraft i en mørk tid.

Normalt er kimchee med kinakål, men det fungerer rigtigt godt med savojkål. Fantasien sætter din grænse for, hvad du kan servere kimchee med. Her er det med lidt surt og søde sorte bønner. Smager godt sammen med svinekød -fx nakkekam eller kamsteg eller som en krydret og stærk del af salatudvalget.

 

10 personer

 

1 ret med 3 elementer:

 

1. element: Hurtig kimchee

½ savojkål eller 800 g

1 tsk. hel koriander

1 tsk. hel spidskommen

1 tsk. olie

1 dåse hakkede tomater - 400 g

30 g revet ingefær

4 fed eller 20 g hvidløg i fine skiver

10 g frisk chili eller 5 g sambal oelek - smag til alt efter hvilken styrke chilien har og hvilken styrke din ret skal have

8 spsk. fiskesauce

 

2. element: Søde bønner

200 g sorte bønner

20 g farin

1 tsk. salt

 

3. element: Lidt surt

(kan udelades)

100 g revet agurk - (kan udelades, hvis sæsonen er slut og erstattes med ræddike)

250 g revet kinaradisse eller ræddike

2 spsk. lagereddike

1 tsk. sukker

1 spsk. ristet sesamolie

 

Sæt gryde over varme, rist koriander, spidskommen og vend olie, tomater, revet ingefær, hvidløg, chilipuré og fiskesauce i. Kog ind i 5 minutter eller til massen griber i gryden. Sluk og smag til.

 

Skyl savojkål, del i kvarte. Skær kålen i store tern. Vend savojkålen i den varme krydrede tomatsauce, kog op under gryden i 5 minutter eller til kålen er faldet sammen. Sæt salaten på køl og server dagen derpå. Husk at smage til igen. Du kan også servere salaten lun. Du bestemmer!

 

Læg bønnerne i blød i 24 timer.

 

Kog bønner i vand i 20 minutter. Bønnerne må gerne være bløde med bid- hæld vandet fra - vend farin og salt i og server lune.

 

Vend revet agurk og kinaradisse med lagereddike, sukker og ristet sesamolie.

 

Server salaterne sammen eller hver for sig - det ser flot ud på kimchee at vende de sorte bønner ud over.

 

Energi pr. person:

600 kJ (140 kcal)

 

Energifordeling:

Protein: 19 %

Kulhydrat: 64 %

Fedt: 17 % (3 g)

 

Grøntsager pr. person:

120 g