Hurtigt krydret brød til mad

Et dejligt saftigt, velsmagende og smukt madbrød til buffeten. Det er hurtigt lavet, kan hæve på køl natten over, og skal blot smuttes over i gastrobakker 3 timer inden bagning. Vupti er der masser af lækkert brød.

Gærmængden i følgende opskrift skal dog lige halveres, hvis du finder på at langtidshæve på køl. Følgende opskrift er beregnet på, at du laver dejen ved mødetid - hælder på bakke, lader efterhæve i 3 timer og bager i 50-60 minutter ved 200o C. Hvordan du tilrettelægger din dag, din ovn og dit bageliv, bestemmer du selv. Overvej, at bruge den friskmalede økologiske mel. Det giver bonus i smag, i volumen, i vitaminindhold og når kimen er malet med, så kommer der masser af essentielle fedtsyrer i dit brød.

 

25 personer

 

Der bliver lidt over 2,5 kg færdigt brød - 100 g til hver gæst.

Her er portionen til 1 dyb gastrobakke:

 

20 g gær - halver mængden af gær, hvis du tilbereder dejen dagen før og lader den hæve natten over på køl

1 liter vand (koldt vand, hvis du har tid - lunkent, hvis du tjepper)

1 spsk. rapsolie

30 g salt

450 g revne gulerødder

200 g grahamsmel

1500 g fintmalet durumhvedemel

 

Pensling:

½ dl syrnet mælkeprodukt, f.eks. yoghurt naturel

15 g nigellafrø, merian, rosmarin eller paprika - men nigellafrø smager altså bare mumsi, mumsi til karry

 

Rør ingredienserne til brødet sammen i nævnte rækkefølge i den store dejlige røremaskine. Lad maskine og dej arbejde sammen i mindst 10 minutter til du kan se, at krogen begynder at drible med dejen i stedet for bare at sjokke den rundt. Dejen skal fremstå lettere klistret.

 

Lad dejen hæve i 0 - 2½ time, alt efter gærmængde, temperatur i rummet og din tid. Lad den hæve natten over, hvis den hæver på køl.

 

Ellers vender du dejen over i gastrobakke med bagepapir eller smurt med olie. Læg et fugtigt klæde over og lad dejen efterhæve i 3 timer.

 

Pensl brød med syrnet mælkeprodukt og drys med nigellafrø - eller andet sjovt.

 

Bag brødet i ovnen ved 200o C i 50-60 minutter.

 

Lad brødet køle af og skær det i fine firkanter á 50 g. Det ser flot ud til den lune karry.

 

Energi pr. 100 g:

1000 kJ (240 kcal)

 

Energifordeling:

Protein: 11 %

Kulhydrat: 81 %

Fedt: 8 % (2 g)