Kyllingeragout

HUSK at sætte kikærter i blød dagen før, når du skal lave denne ret! OG kyllingen skal være én kylling. Igen er vi i en situation, hvor du har givet 3 gange så meget for den økologiske kylling. Og det er der en grund til.

Den økologiske kylling har mere end dobbelt så meget plads. Den lever over dobbelt så længe. Den har adgang til udearealer og lever i dagslys. Foderet er økologisk. Den økologiske kylling har haft et liv og det koster! Det giver jo igen hovedbrud i køkken, for gæsterne er jo vant til at svælge i kød og du har det samme budget. Derfor skal denne kylling gerne holde 3 dage: Første dag; kyllingeragout som nedenfor. Næste dag med brystet; Små stykker braiseret bryst til alverdens dejlige salater.  Sidste dag; suppe på kyllingeskrog, måske med rødbeder. Og når hver en millimeter af kylling er udnyttet, har du fået forskellige retter på buffeten, masser af smag og meningsfuldt arbejde i køkkenet.

 

10 portioner

400 g løg

30 g pillede hvidløg

400 g pastinakker

400 g persillerødder

400 g gulerødder

200 g kikærter, tør vægt

1 kylling - Alt det ukorrente kød fra lår og ryg på en hel kylling - skåret i 20 stykker

200 g tørrede abrikoser - skåret i kvarte

4 kanelstænger

5 nelliker

10 enebær

Korn af 5 hele kardemommekapsler

½ tsk. chiliflager

3 tsk. salt

½ liter øl

½ liter æblemost

50 g honning

5 spsk. æbleeddike

 

Tilbehør:

Ovnbagte små kartofler

 

Sæt kikærter i blød dagen før.

Skær løg i både og lad hvidløg være små hele fed.

Skræl, rens og skær chunks på ca. 3 gange 3 cm ud af alle grøntsager og kom dem i dyb gastrobakke.

Tag den hele kylling på en vægt omkring 1,8 kg. Skær brysterne af og læg dem på køl til næste dag - det er ca. 950 g. Udben lår og skær dem i flere små stykker. Læg alt skrog uden kød på til side til suppekogning - det er ca 250 gram. Del resten af kyllingen i små stykker, så du sammen med lårkødet, får 20 små stykker kylling, nogle med og nogle uden ben - det bliver ca. 600 gram kyllingestykker.

Kom kyllingestykker til grøntsager i gastrobakke og vend rundt med abrikoser, kanel, nelliker, enebær, kardemomme, chiliflager, salt, øl, æblemost, honning og udblødte kikærter.

Læg låg på gastrobakken og lad retten stå i ovn ved 180 oC i 1½ time.

Tag retten ud af ovn og hæld saucen fra i gryde. Sæt gastrobakken tilbage i ovnen med låg på.

Lad saucen koge ind til den tykner og smag den til med æbleeddike og evt. salt.

Anret kyllingeragout på et fad, hæld sauce over og server med f.eks. ovnbagte kartofler med skræl og en dejlig årstids salat.

 

Tip:

Drys evt. med friske koriander, det smukke grønne på toppen.

 

Energi pr. person:

1700 kJ (400 kcal)

 

Energifordeling:

Protein: 15 %

Kulhydrat: 72 %

Fedt: 13 % (6 g)