Linsesalat

Linser er en velsignelse af mættende mad. Og som smager godt.

Vi skal bare gøre os umage med at koge dem til de ikke bliver for smattede - give dem smag i kogevand og så ellers tilsmage de kogte linser med god olie, lidt syre og krydderier - til at give det melede modspil og så et par grøntsager, som giver smag og sprødhed. Da er linserne på banen i måltiderne. Her som en måltidssalat for sig eller som tilbehør til den lune ret - eller måske er salaten den lune ret?

 

20 portioner

 

400 g linser

1 liter vand

1 spsk. salt

8 g pillede hvidløg

Skræl af ½ citron

4 stængler rosmarin

2 knoldselleri, ca. 1 kg renset vægt

 

700 g rødløg

1 spsk. neutral rapsolie

1 spsk. salt

1 spsk. æbleeddike

 

250 g grønkål

2 g salt

2 spsk. neutral rapsolie

4 spsk. frisk citronsaft

4 spsk. worchestersauce

 

Skræl rødløg og skær i både. Sæt en gryde over lav varme, sæt olie, rødløg, æbleeddike og salt til. Lad rødløg stå ved lav varme i 30 minutter til de er bløde - ikke brune. Rør i løg af og til.

 

Sæt vand til linser over at koge.

 

Skyl linser i koldt vand.

 

Skræl selleri og skær i store grove stykker på 2 x 2 cm.

 

Kom linser, salt, hvidløg, skræl af citron og rosmarin i kogende linsevand. Lad linserne småkoge i 15 minutter. Herefter tilsættes selleristykker til linsevandet. Småkogningen fortsætter i 8 minutter.

 

Skyl og rib grønkål. Ryst vandet af og hak grønkålen fint. Vend grønkålen med salt, olie, citronsaft og worchestersauce.

 

Sigt vand fra linser og selleri og sæt dem til løgene i gryde. Smag til med salt og olie. Server salaten på bund af grønkålssalat.

 

Tip:

En salat som denne har et så flot farvespil og smukke varierede former at yderligere form for pynt er helt unødvendig. Now do it your self!

 

Energi pr. person:

1100 kJ (260 kcal)

 

Energifordeling:

Protein: 20 %

Kulhydrat: 61 %

Fedt: 19 % (6 g)