Rodkarry

Det lyder måske lidt trist, men en ordentlig tillavet rodret og duften af den, som driver igennem huset trækker gæsterne til. Smagen og lugten får dem til at overse, at der slet ikke er særligt meget kød i retten.

Det er jo en af de ting, som vi alle skal lære med økologi: Kød koster, det som kød koster - fordi økodyr har håndgribeligt bedre forhold end andre dyr. Så det er ikke økologisk kød, der er dyrt - det er andet kød, der er for billigt! Men det lader jo de professionelle tilbage med en regning, som skal betales og nogle gæster, som skal tilfredsstilles… så det gælder om at mætte med farver, teksturer, knaldkrydderier, masser af dufte - og ikke blot en svælgen i kød. Held og lykke med det.

 

I denne ret er det ikke så vigtigt at ramme de præcise antal gram for rødderne - du kan sammensætte din rodret, som det passer dit temperament, dit grøntrum og udbuddet. Udelukkelse og erstatning, er også en mulighed. Det vigtige er at lade karryen riste OG at lade retten gumse over ild i god tid, så alt bliver dejligt mørt OG endelig, at koge saucen ind til sidst, så retten bliver intens, cremet og fuld af smag. Du kan selvfølgelig jævne, men det bliver ikke det samme.

 

20 personer

 

20 g karry

1 spsk. rapsolie

250 g løg i tynde både

50 g hvidløg i tynde skiver

650 g persillerod

600 g knoldselleri

550 g kålrabi

350 g pastinakker

1 kg faste kartofler, f.eks. Sava

1 kg inderlår eller klump af kalv, lam eller okse i store tern på 3,5 x 3,5 cm

50 g mandelsplitter

2 spsk. skrællet og fintrevet ingefær

2 spsk. flydende honning

Saft af 3 citroner

20 g salt

400 g creme fraiche 18%

Vand til det dækker

 

Ovenpå og ved siden af:

Frisk koriander eller persille til det grønne drys

Evt. yoghurt naturel med friskhakket mynte i

 

Rist karryen i olien ved mellemhøj varme i en stor gryde.

 

Tag en almindelig karry, hvis du har mange pæne kontordamer at mætte - vil du sætte mere knald på, så prøv Urtekrams Nikolaj Kirk Singapore Fish Curry - den smager af krydderier og har et ekstra godt chilitouch.

 

Lad løg og hvidløg gumse med i gryden, indtil karry har løftet sig og givet duft og sluk så for blusset.

 

Skræl alle rødderne og kartofler og skær dem i store grove chunks på 3 x 3 cm - måske endda skæve og sjove stykker. Lad dem falde ned til løg og karry.

 

Lad kødet falde samme vej.

 

Kom resten af ingredienserne i gryden og vend godt rundt.

 

Tænd gryden og fyld vand på til alle rødderne er dækket.

 

SÅ skal gryden op på boble-boble niveau og når den er det, skal den stå ved lav varme og små-boble-boble under låg i 1½ time.

 

Hæld væden fra, over i en anden gryde, hvor saucen skal have lov til at koge ind for fulde gardiner til en intens blød sauce. Du skal sikkert reducere mere end 50%.

 

Inden servering vendes saucen over rødderne. Varm retten godt igennem og server den med et drys frisk koriander eller persille. Det smager godt med krydret brød, rødkålssalat og mynteyoghurtsauce til.

 

Energi pr. person:

1000 kJ (240 kcal)

 

Energifordeling:

Protein: 24 %

Kulhydrat: 37 %

Fedt: 39 % (10 g)